24 de setembre del 2022

L'anàlisi d'Antoni Bassas: 'El president d'Andalusia baixa els impostos: 'Moreno Bonilla, què li semblaria demanar als empresaris andalusos que creessin riquesa?'

 

 
 
L'ANÀLISI D'ANTONI BASSAS 21.09.2022

L'anàlisi d'Antoni Bassas: 'Moreno Bonilla, què li semblaria demanar als empresaris andalusos que creessin riquesa?'

Seria més útil que el president andalús cridés els empresaris andalusos a crear riquesa al seu propi país, més que no pas anar a parasitar les rendes altes d’altres comunitats. Però això voldria dir arremangar-se, i per què hauria de treballar, si és molt més fàcil subministrar una bona dosi de populisme?

Suposo que ja estan al cas que el president d’Andalusia ha suprimit l’impost de patrimoni i ha aprovat una nova rebaixa de l’IRPF, la sisena.

Això, que seria motiu d’escàndol amb les xifres que ara repassarem, és encara més obscè quan Moreno Bonilla es dirigeix directament als empresaris catalans : "I avui escoltava la ràdio i deien: «És que a Catalunya... Que cada comunitat autònoma faci el que vulgui, però jo des d'aquí dic als empresaris catalans,que aquí està la seva terra. A Catalunya hi ha impostos de successions i donacions, aquí no. A Catalunya hi ha impost de patrimoni, aquí no. I a més, aquí no ens independitzarem mai, perquè estem orgullosos de formar part d'Espanya»”.

Home, Moreno Bonilla té un poderós incentiu per no independitzar-se mai d’Espanya, que és que sense els impostos que paguem els catalans, els balears o els valencians Andalusia ho estaria passant molt malament.

Andalusia és la segona comunitat autònoma més pobra d’Espanya, darrere les Canàries, mesurada en renda per càpita.
Quatre de les cinc ciutats amb més atur d’Espanya són andaluses.
 
 En la llista de l’atur, de la cinquantena de províncies espanyoles, les 8 províncies andaluses estan entre les 15 primeres posicions de províncies amb més aturats d’Espanya.

I això fa que, per comunitats autònomes, Andalusia sigui la que té més atur d’Espanya.

Taxa d’atur per comunitats autònomes , segons l’enquesta de població activa, fa tres mesos, juny del 2022. Andalusia en vermell.

Més de quaranta anys de pagar impostos i d’enormes transferències cap a Andalusia no han servit perquè aquesta comunitat abandoni els llocs més baixos del rànquing.

Que amb aquestes xifres, un president abaixi impostos i renunciï a recaptar 900 milions d’euros és un perjudici pel seu propi país i una burla a l’esforç fiscal dels altres territoris.

O sigui, estem en un moment crític: l’Estat, és a dir, nosaltres, està pagant vint cèntims per litre de benzina, està regalant el bitllet de tren, ha rebaixat el bitllet de metro i bus, però a Andalusia deuen sobrar els diners, i el seu president abaixa impostos.

No content amb aquesta mesura populista, Moreno Bonilla la corona amb una mesura de catalanofòbia necessària perquè sigui imbatible: presumir que ho fa perquè els empresaris catalans es facin residents fiscals andalusos.

Moreno Bonilla copia Ayuso, a Madrid, amb la paradoxa que fent-ho així resulta que Andalusia, de les més pobres, copia el model fiscal de la més rica. Alguna cosa no quadra.

Seria més útil que el president andalús cridés els empresaris andalusos a crear riquesa al seu propi país més que no pas anar a parasitar les rendes altes d’altres comunitats. Però això voldria dir arremangar-se, i per què hauria de treballar, si és molt més fàcil subministrar una bona dosi de populisme?

Bon dia.
 
 
__