28 de setembre del 2022

Puigdemont emprèn una ofensiva contra el jutge que va avalar el cas Pegasus

 

Aquest recurs pot minar la candidatura de Pablo Lucas, que aspira a formar part de la nova composició del TC

VilaWeb
 
Redacció - Vilaweb - 25.09.2022
 
 

Els eurodiputats Carles Puigdemont, Toni Comín i Clara Ponsatí han presentat un recurs d’empara al Tribunal Constitucional espanyol contra tres resolucions en les quals va participar Pablo Lucas, el jutge que va autoritzar l’ús del programari Pegasus. Aquest recurs pot minar la candidatura de Pablo Lucas, que molts mitjans espanyols assenyalen que seria un dels dos candidats que el Consell General del Poder Judicial (CGPJ) proposarà per a renovar el TC.

 

Aquestes tres resolucions sobre les quals demanen la nul·litat afecten la seva condició d’eurodiputats. Consideren que no hi podia intervenir un jutge que alhora estava permetent la intervenció de dispositius de gent del seu entorn, com és el cas de Gonzalo Boye, advocat de tots tres i que va ser espiat amb el programari israelià.

 

Una d’aquestes interlocutòries, per exemple, i en la que Lucas hi va intervenir com a ponent, inadmetia un recurs de Puigdemont i Comín (presentat l’any anterior) contra la decisió de la Junta Electoral espanyola d’obligar-los a anar a Madrid a jurar la constitució si volien adquirir la condició plena d’eurodiputats. Una altra refusava un recurs d’ells mateixos contra l’acord que la JEC traslladava al Parlament Europeu pel qual declarava vacants els escons de Puigdemont, Comín i Oriol Junqueras.

 

El recurs, al qual ha tingut accés VilaWeb, els tres eurodiputats consideren que se’ls ha vulnerat de forma “palmària” el dret a la tutela judicial efectiva i el dret a la defensa perquè entre altres motius, no s’han salvaguardat les comunicacions advocat-client. “No hi ha cap estat de dret en què un jutge que, com és notori que feia Pablo Lucas, es dediqui a l’espionatge de la defensa lletrada d’un acusat i resolgui, alhora, els processos judicials de l’acusat esmentat”. També demana al TC que si té dubtes sobre la validesa d’estimar el recurs d’empara, formuli una qüestió prejudicial al TJUE.

 
 
 
 
 Notícies prèvies:
 

 
__