30 d’octubre del 2022

Fracassa l’intent de Rajoy d’aturar la querella d’Andorra per l’operació Catalunya

 

 

 Vilaweb - Redacció / ACN - 17.10.2022

L’Audiència de Madrid ha rebutjat els recursos presentats per l’ex-president del govern espanyol Mariano Rajoy i els ex-ministres Cristóbal Montoro i Jorge Fernández Díaz contra la investigació oberta a Andorra relacionada amb l’operació Catalunya. I això, malgrat haver tingut el suport de la fiscalia de Madrid. La justícia andorrana té oberta una causa contra ells per una presumpta extorsió a directius de Banca Privada d’Andorra (BPA) perquè facilitessin informació sobre els comptes de polítics independentistes. Els recursos desestimats per l’Audiència de Madrid eren contra la decisió d’una jutgessa d’instrucció de no haver acceptat prèviament els seus recursos contra el fet que s’acceptés la petició d’auxili internacional formulada per la justícia andorrana.

 

El tribunal dóna la raó als recurrents perquè creu que s’haurien d’haver acceptat i estudiat els recursos que la magistrada instructora va rebutjar, però conclou que és massa tard per a fer res perquè ja s’ha col·laborat amb la justícia d’Andorra i ja s’ha donat compliment a allò que havia sol·licitat. “Resulta així que el recurs de queixa formulat contra la decisió del jutjat d’instrucció de no admetre recurs de reforma contra la citada providència ha quedat a la pràctica sense contingut, atès que ja s’ha complimentat l’auxili judicial requerit”, diuen les interlocutòries a les quals ha tingut accés VilaWeb.

 

L’Audiència de Madrid desestima els recursos perquè “ja no seria possible de revocar la resolució inicialment recorreguda en la qual s’acordava de practicar una diligència ja efectuada i esgotada”. 

 

La querella, la va presentar l’Institut de Drets Humans d’Andorra i el col·lectiu Drets contra tots tres, contra l’ex-secretari d’estat de Seguretat Francisco Martínez i membres de la cúpula policíaca d’aleshores, entre els quals, l’ex-director general de la policia Ignacio Cosidó, el comissari Eugenio Pino i la seva mà dreta, l’inspector Bonifacio Díez. La batlle Stéphanie García García va enviar una comissió rogatòria a Espanya per notificar a tots ells que eren investigats, per donar-los còpia de tot i perquè designessin un advocat. Un primer pas per a prendre’ls declaració.

 

Aquest intent desesperat de Rajoy, Montoro i Fernández Díaz no ha reeixit. I la investigació continua endavant.

https://www.vilaweb.cat/noticies/fracassa-lintent-de-rajoy-daturar-la-querella-dandorra-per-loperacio-catalunya/

 

 

 

___