15 d’octubre del 2022

La UE bloqueja els fons europeus de recuperació covid a Espanya, per les promeses incomplertes de Sánchez

 


 

La Moncloa no ha dut a terme les reformes necessàries dins el termini per rebre la resta dels fons, segons Bloomberg
 
Vilaweb - Sara Brull i Ortega - Foto: Ricardo Rubio / Europa Press - Barcelona. Divendres, 14 d'octubre de 2022
 
 
Espanya no compleix les condicions de la Comissió Europea a temps i s'arrisca a no rebre la resta dels fons europeus de recuperació. Segons ha revelat el prestigiós l'agència econòmica Bloomberg en un butlletí, el mes passat l'Estat s'hauria saltat "un segon termini" per dur a terme la reforma d'un nou sistema d'auditoria, una condició fixada per Brussel·les a canvi de trametre la següent part de les ajudes de la UE. Espanya és el segon país que es beneficiarà més dels fons de recuperació, per les conseqüències nefastes que va tenir la crisi de la covid en l'economia, i rebrà 160 mil milions d'euros en total si compleix amb les condicions. Tanmateix, les fonts coneixedores citades pel mitjà indiquen que l'Estat es troba davant un risc real de no rebre la resta dels diners que li pertocarien fins que no ho solucioni, tal com asseguren que li va traslladar la CE al govern espanyol el mes passat.
 
 
Espanya no arriba als terminis i perillen els fons

L'Estat espanyol va ser el primer membre de la UE a rebre els fons de recuperació covid, una fita pel qual el govern de Pedro Sánchez va treure pit, tot i que ja fou qüestionada per la dificultat de dur a terme els canvis necessaris. Això va ser la primera tramesa dels fons. Ara, segons les noves informacions, sembla que el dia que Madrid pugui rebre més diners encara queda molt lluny. Això és el que indiquen les fonts de Bloomberg, la companyia d'informació econòmica líder al món, per la qual s'informen els inversors d'arreu del món. A parer seu, els diners del fons "són clau per al país" a les portes d'una la crisi, però la realitat és que "Madrid ha tingut dificultats per reformar l'economia des de fa molt de temps".

De fet, el problema que assola l'Estat és, precisament, en la reforma del sistema, perquè ni tan sols ha acabat d'aplicar "el sistema informàtic per controlar l'assoliment de fites i objectius del seu pla, auditories i reclamacions de pagament", i que originalment s'havia d'implemen-tar per al tercer trimestre de 2021. I encara que Brussel·les va atorgar nou mesos d'extensió per finalitzar dues fites sense completar, "el govern no ha complert les demandes", i la nova data límit va passar "sense una data clara de llançament". Les mateixes fonts també han revelat el descontentament a Brussel·les per la lentitud i els incompliments per part de l'Estat. En la seva visita a Espanya el mes anterior, "membres sènior" de la CE haurien advertit el govern espanyol que "no hi hauria més desemborsaments fins que el sistema d'auditoria estigui en vigor i completament funcional"

 

 

__