24 de novembre del 2022

Restitució efímera de la Diputació del General el 1848, per Tomàs Bertran

 

 
«Industriosos, actius i laboriosos, la nostra laboriositat és un crim per al poble dominador, i se’ns anomena rebels perquè mai no hem volgut consentir el jou dels esclaus (...) Som catalans: i des d’aquest moment, alçant l’estendard de Sant Jordi, tots ens mirarem com germans. (...) Unim-nos d’una vegada en defensa dels nostres furs perduts, sacsejant amb resolució i fermesa els ferros que arrosseguem. (...) Des d’ara, Catalunya no té més que una ensenya i a ella han d’afiliar-se tots els adalits d’aquesta noble nació»

El 24 de novembre de 1848 fou restituïda la Diputació del General de Catalunya per Tomàs Bertran i Soler que intentà crear un estat entorn de Catalunya i de l’antiga Corona d’Aragó recuperant aquesta institució històrica. El 4 d’abril de 1849 fou detingut per les autoritats isabelines. Bertran mor a l’exili (França) el 1863.

Tomàs Bertran és un antecedent per entendre que el catalanisme polític que sorgirà a finals de XIX s’estava gestant de feia temps. Afirmava que llibertat i independència són elements consubstancials a la personalitat catalana. I sobre la monarquia:

«Consentireu, catalans, que continuï aquesta humil submissió sota el pesat jou d'una cort immoral i corrompuda, que no pot tenir altres drets que la usurpació i la rapinya, ni més glòries que la prostitució i l'engany?»
 
(Publicat per Vibrant a Facebook el 24 nov.2022)
 
 
 
__