5 d’abril del 2023

Un jutge anglés ordena l’embargament dels comptes de l’Institut Cervantes al Regne Unit

 

 


 

La decisió arriba perquè l'estat espanyol s'ha negat a indemnitzar uns inversors afectats per les retallades en les energies renovables
 
Redacció - 04.04.2023 - Vilaweb
 
 Un jutge del Tribunal Superior de Justícia de Londres ha ordenat l’embargament dels comptes bancaris de l’Institut Cervantes –l’organisme públic dedicat a la promoció de la cultura i la llengua espanyola– al Regne Unit, segons que avança El Confidencial. Aquesta mesura cautelar l’havia demanada un fons d’inversió, propietat del banc britànic HSBC, arran de l’anomenat cas Infrared, relacionat amb la retallada d’ajuts estatals a les energies renovables.

 

 
El cas es remunta el 2013, quan el govern de Mariano Rajoy va retallar per decret les rendibilitats garantides a les plantes d’energies renovables, que havia implementat l’executiu de José Luis Rodríguez Zapatero el 2008. El Tribunal Suprem espanyol va avalar la retallada de les rendibilitats, però els inversors internacionals van cercar indemnitzacions en altres instàncies fora de l’estat.
 
 
En aquest sentit, el fons va portar la situació de dues plantes termosolars –Morón i Olivenza 1– al Centre Internacional d’Arranjament de Diferències Relatives a Inversions (Banc Mundial), que en un arbitratge del 2019 els va donar la raó en la petició d’una indemnització de 92 milions d’euros.

 

Quatre anys després, i davant la negativa de l’estat de pagar la indemnització, els inversors van portar el cas a la justícia britànica, que ara ha pres una decisió inèdita: embargar per primera vegada béns de l’estat espanyola a l’exterior. Ara bé, la decisió, segons fonts citades pel Confidencial, no ha condicionat de moment l’activitat de l’Institut Cervantes.

 
 
 
 __