19 de setembre del 2023

Pere II el Gran derrota l'invasió francesa, impedint els subministres a l'exèrcit de terra, a la batalla de les Illes Formigues.

 
 

 
 
Sabíeu que el rei català Pere II el Gran [fill de Jaume I], va derrotar La Santa Seu i al Rei de França?

L’any 1282, els catalans ocupen Sicília. La Santa Seu i França, molestos per la pèrdua de Sicília l’any 1285 volen ocupar Catalunya. El dia de Pasqua de l’any 1285, el Papa Martí IV, argumentant falsament que els catalans eren heretges, va excomunicar Pere II i va decretar, juntament amb el rei francès Felip III, una croada contra Catalunya. És ajudat també pel germà de Pere II, en Jaume II de Mallorca “el Traïdor”.

Les tropes del rei de França i del Papa entren a Catalunya pel Rosselló i l'Empordà, ocupen Castelló d'Empúries, Figueres i Sant Feliu de Guíxols, però són aturats a Girona, que resisteix el setge. El 28 d'agost els almiralls catalans Ramon Marquet i Berenguer Mallol, van sorprendre i frenar les naus franceses a Sant Feliu de Guíxols. [Les naus portaven queviures i intendència a les tropes terrestres invasores]. Això va donar temps a l'arribada de Roger de Llúria des de Sicília amb la resta de les naus. Quaranta-quatre embarcacions catalanes van encerclar les naus franceses a la batalla naval de les illes Formigues (davant de Palamós). 
 
 

 
 El dia 3 de setembre és l'assalt final. La flota catalana va capturar tretze galeres franceses i va causar milers de baixes. Els francesos són derrotats i expulsats.
 
 
 
 
__