6 de novembre del 2023

Els detalls d'aquesta setmana de negociacions: "L’agenda de Puigdemont atura la investidura fins que el PSOE accepti les seves condicions"

 


 

 

Diumenge 5 Nov.2023 - El Nacional - Marta Lasalas.
 
 Cap de setmana d'avaluar la situació després de la tempesta. Aquest dissabte les converses entre PSOE i Junts per a la investidura han viscut un parèntesi, segons fonts de la negociació. L'acord, que dilluns semblava a tocar, ha quedat encallat en l'exigència de Junts de garantir que l'amnistia cobreixi totes aquelles persones perseguides per la seva participació en el procés. L'estratègia negociadora de Pedro Sánchez, que va optar per rubricar l'acord amb ERC abans de tancar també un pacte amb Junts, no ha fet més que afegir dificultats a l'escenari. El PSOE ha volgut jugar amb la rivalitat entre les forces independentistes i s'ha acabat enganxant els dits. Res no és casual. Tampoc el fet que mentre la tensió es feia evident a la negociació de Brussel·les, aquest divendres a Madrid la Guàrdia Civil assenyalés Marta Rovira com a impulsora de Tsunami Democràticl'Audiència enviés a judici els 12 CDR de l'Operació Judes


Dilluns la fotografia del Puigdemont a Brussel·les amb el secretari d'organització del PSOE, Santos Cerdán, havia d'evidenciar fins a quin punt s'havia avançat en les converses. El pes simbòlic de la cita, que es va organitzar als despatxos de Junts al Parlament Europeu, sota la imatge gegantina d'una urna de l'1-O, resultava prou contundent. Per primer cop, el PSOE reconeixia el paper de Puigdemont, a qui en una nota de premsa per informar de la reunió anomenava "president". El pacte semblava ja gairebé fet i a la seu de Junts es va començar a posar en marxa tota la maquinària per ratificar-lo, la qual s'havia d'activar amb una trobada de la cúpula del partit a Brussel·les.


Dimarts, l'endemà de la reunió de Puigdemont amb el número tres del PSOE, el president de la Generalitat, Pere Aragonès, va mantenir una conversa telefònica amb Pedro Sánchez. La trucada s'afegia a la que havia mantingut Sánchez tres setmanes abans amb el president del partit, Oriol Junqueras. Aquella mateixa nit, la de la castanyada, ERC va anunciar que la conversa havia servit per tancar un acord sobre la llei d'amnistia.

 

 

Amnistia
A Brussel·les, però, més enllà de fotografies, el perímetre de l'amnistia seguia sense moure's. Junts, a més, retreia al PSOE que s'havien introduït canvis en el redactat de punts ja acordats del text. L'objectiu de Junts és, segons fonts d'aquesta formació, evitar que quedin fora de l'amnistia casos que cavalquen damunt l'estela del lawfare, que no estan vinculats directament al referèndum o a les protestes per la sentència del Suprem, però sí a la persecució judicial contra els responsables procés. Es tracta de carpetes com Volhov, sobre el finançament del procés, en el qual està investigat, entre d'altres, el cap de l'Oficina de l'expresident de Puigdemont, Josep Alay. Però també casos sota secret de sumari o pendents de concretar imputacions. Argumenten que si aquest front no es blinda obriria una pista a la persecució judicial de persones implicades al referèndum de l'1-O.

  ..... Cliqueu:

 
 
__