12 de febrer del 2024

Miquel Riera: “Els pagesos tenim problemes que ens afecten molt i que van molt lligats a l’actuació de Mercabarna”

 

  • Aquest pagès horticultor de l’Alt Maresme explica les reivindicacions més concretes que tenen a les comarques del Maresme, el Vallès Occidental i Oriental i el Baix Llobregat

VilaWeb
Miquel Riera a la concetració pagesa de dimarts 6 de febrer a Mataró (el Maresme).
 
 
Una cinquantena de pagesos
de pagesos de l’Alt i el Baix Maresme es van concentrar ahir a Mataró amb una trentena de tractors, a més de furgonetes, cotxes particulars, petits camions…  
 
Pel tipus de cultiu, hi ha
pocs tractors al Maresme. Però es van dirigir a la C-32 en comitiva i amb l’encesa simultània de tots els intermitents dels vehicles, per pujar primer en direcció a Argentona i, després, fer un canvi de sentit i anar cap al sud, fins al Mercat de la Flor de Vilassar, on van llegir un manifest. La pagesia ha dit prou i ha sortit en massa amb els tractors a tallar vies de comunicació i en marxa lenta per tot el país. En aquest territori periurbà, el Maresme, un paisatge altament urbanitzat, són pocs pagesos (en els darrers deu anys es parla de la pèrdua d’un centenar de projectes agraris a la comarca), empreses familiars petites que es dediquen a l’horta i a la vinya, sobretot, i també algunes a la flor ornamental.
 
 Hem parlat amb el pagès Miquel Riera de com s’ha organitzat la marxa lenta al Maresme i dels problemes que tenen més concretament en aquesta zona. Uns problemes concrets, que també tenen al Vallès Oriental i Occidental i al Baix Llobregat. Problemes que amb una actitud més amatent de Mercabarna s’hi podria fer front. Ell s’està a Palafolls i ve de família pagesa. El seu pare és l’històric dirigent d’Unió de Pagesos Pep Riera.
 
 Miquel Riera ens explica: “Aquestes mobilitzacions d’avui han sorgit de grups de WhatsApp i, en aquest sentit, els sindicats han quedat una mica descol·locats. Perquè les dues manifestacions oficials eren el 13 de febrer a Catalunya i el 21 a Madrid. Per això ens hem hagut de ressituar. Diumenge havíem preparat un escrit i ahir, que ens vam tornar a reunir en assemblea, el vam refer i vam decidir quina acció faríem avui.”
 
El manifest que heu escrit, quins problemes recull?      . —Hi ha temes que ens engloben a tots, com l’excés de paperassa, massa burocràcia, el llibre digital, el problema de la manca de relleu generacional, el problema del mal ús de l’aigua, que sempre ens toca a nosaltres pagar per les restriccions d’aigua… Però la pagesia d’aquí també tenim dos problemes molt concrets, que ens afecten d’una manera greu i que van molt lligats a l’actuació de Mercabarna, el mercat central. Són dos temes que afecten sobretot els pagesos que fem horta al Maresme, però també al Vallès Oriental i Occidental i al Baix Llobregat.
A quins temes propis us referiu?
Un és el de la venda fraudulenta dels excedents d’hortícoles d’alguns països europeus, que s’haurien de destruir en els seus països d’origen, tal com marca la seva política interior, però no ho fan. Hi ha algun espavilat que els importa de manera fraudulenta i ens fa trinxar els preus. Això
normalment passa a l’estiu, que és quan ells tenen més producció i nosaltres tenim la nostra.
 

De quins països parlem?
—Holanda, França, Alemanya, el centre d’Europa. Exigim a la direcció de Mercabarna que ho vigili, que vetlli perquè això no passi. Anys enrere ho feien, però aquest... (seguirem)

 __