6 de març del 2009

"Riscos amb les obres de l'AVE," per Marta Xargayó de la Junta Permanent en Defensa del Patrimoni de Catalunya - publicada a La Vanguardia digital

MARTA XARGAYÓ BORRÓ Barcelona 05/03/2009 Actualizada a las 08:29 El lector Opina

La Vanguardia s'ha fet ressó del dramàtic esdeveniment que ha colpit a Colonia: el seu Arxiu Històric, amb molts i valiosos documents -alguns del segle X- es va enfonsar sobtadament el passat dia 3 de març, provocant la caiguda de dos edificis adjunts.

Es parla de nou desapareguts i de que la proximitat del citat edifici. Caigut amb les obres del tunel del metro, permeten sospitar d'una negligència en la seva construcció. Un empleat de l'Arxiu va observar unes escletxes sospitoses l'estiu passat, aixi com moviments, a l'estructura durant les darreres setmanes, i encara que ho va dir ningú va dur a terme cap control.


Crec que tots aquests fets haurien de disparar les alertes, identificar pararal·lelismes i potser replantejar la viabilitat del tunel de l'AVE pel centre de Barcelona.


La responsabilitat dels promotores assoleix una envergadura nacional. El Sr. Nadal, Conseller d'Obres Públiques de la Generalitat, el Sr. Josep Oriol, degà del Col-legi d'Enginyers de Camins, l'arquitecte Sr. Bohigues, assessor, el Sr. Hereu, Alcalde de Barcelona, el Sr.Peter Jacobs, responsable del túnel de Colonia i assessor del Sr. Hereu, etc opinen que el tunel no comporta cap perill. Altres tècnics de la mateixa envergadura opinen el contrari i diuen que s'està improvisant sobre la marxa. Creuen que la Sagrada Familia, la Pedrera i una gran quantitat d'edificis poden patir danys irreparables. Els incidents en la construcció del túnel són repetitius.


Existeixen altres opcions al túnel més económiques, segures i pràctiques, com el Vallés. 


Les votacions realitzades al Parlament de Catalunya i a l'Ajuntament de Barcelona evidencien que la ciutadania no vol el túnel pel centre. Estem davant d'una opció política i unilateral. Quines són les causes que impedeixen un diàleg democràtic? Crec que els ciutadans de Barcelona mereixen transparencia, que l'Alcalde acati la decisió del ple de l'Ajuntament i que reconsideri unes obres que faran patir a molta gent.


Comentaris dels Lectors de La Vanguardia Digital:


crabby 05/03/2009, 13:50 BCN
Gracias por su carta. Estoy completamente de acuerdo. Espero que sus comentarios animan a otras a actuar antes de que sea demasiado tarde.



Maria 05/03/2009, 15:08
Totalment d'acord amb la carta i el comentari, i sincerament, espero que caigui un tros de la Sagrada Familia (només una petita estàtua, tampoc ens passem), perquè serà l'única manera que ens facin cas i les nostres cases tinguin garanties d'integritat. Fer el túnel per la ciutat és del tot possible, però els ciutadans tenim un problema de confiança amb els polítics que ho han decidit, no sé la resta, però jo no em refio del sistema que hagin escollit, ja hem vist prou com fan les coses...



Cornelia 05/03/2009, 15:40 Londres Reino Unido
En Amsterdam esta pasando lo mismo con la nueva linea norte-sur del metro - ademas esta involucrado la misma compania


bob 05/03/2009, 19:02
Para Juanma. Si es usted igeniero tecnico de obras publicas debería identificarse ya que yo puedo decir que soy el rey de mambo y que la decisión de la construcción del tunel atravesando la ciudad es pura captura de comisiones millonarias por parte de los promotores de la idea.



LLUIS 05/03/2009, 19:51 BCN
SI QUEREIS A VUESTRA TIERRA , CREO QUE ES EL MOMENTO PARA QUITARNOS DE ENCIMA, A LOS QUE ESTAN DESTRUYENDO Y PRETENDEN SEGUIRLO HACIENDO COMO SEA , NUESTRO PATRIMONIO. ¿SERAN DE FRANCO DISFRAZADOS DEL PSOE?? RECUERDO QUE ANTES DE LA GUERRA CIVIL AQUI HOY DIA HAY COSAS QUE RECUERDAN ESA REPUBLICA



JACK 05/03/2009, 19:53 SITGES
NADIE RECUERDA JUANMA YA LO DEL CARMEL,LO DE FECSA, RENFE... ESTE GOBIERNO ,VA A GOLPES DE TIMON.QUEREIS UN FUTURO COMO BOLIVIA DE CHAVEZ PARA NUETROS HIJOS Y FUTURO



jb 05/03/2009, 20:36 Santa Coloma de Gramenet Catalunya
Doncs la causa de q no es tingui un diàle sarè i democràtic rau en dos fets ben simples: (i) la incompetència més que provada i demostrada de les autoritats actuals i els seus corifeus i (ii) els interessos altament especulatius: terrenys estació Sagrera i d'altres. Tan sencill i tan trist.



Jordi 05/03/2009, 20:59 - Imperial Barcino España
Si se cae la Sagrada Familia ¿podremos fusilarles?.



PERA 05/03/2009, 21:57 LA VERNEDA
LOS REPUBLICANOS ANTES QUEMABAN IGLESIAS ,ESTOS QUE DICEN SER SOCIALISTAS JA JA JA.. ESPERO NO LA TIREN Y EN TAL CASO YA SE INVENTARAN ALGO COMO CARMEL RENFE
FECSA...CASTIGUEMOS AL PSOE Y PP EN LAS PROXIMAS UNO NUEVO O PEQUEÑO ESO SI QUE LES HARA DAÑO



Silke 06/03/2009, 01:04 - Colònia, Alemanya
Sóc de Colònia i només puc parlar una mica de català. Visc al barri de Colònia,on va occurer el disastre. Fa 6 anys que fan obres pel metro aquí i que hi ha molts incidents. Moltes de les cases tenen problemes. Aquí, ara tota la gent té por.2 escoles han tancat i hi ha unes persones,que no poden entrar a cases seves. Ningú sap,per què el disastre va passar. Però,també,significa,que ningú sap que passarà en futur. Fer un tunél sota un barri antic no és una bona idea. Ningú pot calcular el risk.Mai

Bel Molins 06/03/2009, 08:28
Silke, sembla que a tot arreu cometen els mateixos errors i no en volen aprendre. Mentre tant, la gent del carrer es la que en pateix les conseqüències. per cert, et felicito, escrius molt bé el català!