18 de setembre del 2009

Barcelona, Madrid i l'AVE - túnel i geología. Carta publicada a La Vanguardia

Sección Participación

MARTA XARGAYÓ I BORRÓ - Barcelona - 15/09/2009 - A La Vanguardia del dia 11 de Setembre van publicar un article molt exhaustiu comparant el túnel de l´AVE a Madrid i a Barcelona amb les diferents reaccions de la gent. El sol fet de comparar aquestes dues ciutats donaria lloc a moltes disquisicions però, en lo relatiu al túnel crec que el seu subsòl i la geologia son decisius a l´hora de marcar diferències entre les dues ciutats, Barcelona és marítima i està plena de rieres soterrades que provoquen molts problemes en obres que tinguin a veure amb el subsòl, en canvi Madrid te característiques i problemes diferents.

M´agradaria resumir com exemple algunes de les opinions de l´insigne geòleg Dr. Oriol Riba que figuren en els seus estudis sobre el túnel de l´AVE per Barcelona:

- El sòl de Barcelona té molta aigua, les construccions de l´Eixample són antigues, i els fonaments de les cases per on ha de passar el túnel serien negativament afectats.

- La estructura de la Sagrada Família seria vulnerable al pas de l´AVE per la seva proximitat, es tracta d´un projecte imprudent que ratlla lo irracional.- Els anàlisi fets no contemplen exhaustivament l´estudi de les vibracions i el seu impacte negatiu sobre l´edifici al llarg del pas del temps.

- El terreny on el temple s´aixeca té una gran complexitat geològica. El buit existent en la construcció de la galeria que passaria per sota el nivell de la capa freàtica, accentuaría la pressió exercida pels campanars, això podria donar lloc a moviments de la sorra que sustenta l´edifici amb, la possibilitat de" conseqüències ruïnoses".

- Recordem que la Façana del Naixement forma part dels monuments Patrimoni de la Humanitat. Això comporta una gran responsabilitat, no és un monument qualsevol.


Els exemples podrien continuar, El risc "0" no existeix però hi ha obres excessivament agosarades on el risc és gratuït, el cas del túnel de l'AVE per Barcelona n´és un exemple. El sol fet de que es discuteixi tant,de que hi hagi una controvèrsia de tanta envergadura, de que s´hagi encarregat un estudi a l´empresa INTEMAC, de que l´Audiencia Nacional hi estigui involucrada, etc. crec que justificaria i faria aconsellable que els responsables s´ho replantegessin i es decidissin per un dels tres itineraris alternatius, tots ells son més econòmics,la seva construcció es més ràpida i menys paralitzant per Barcelona i, finalment, ofereixen més seguretat. Els ciutadans de Barcelona ho veurien com un acte de generositat i grandesa política doncs no entén per que s´ha escollit la opció més complicada, incomprensible i problemàtica.



La Vanguardia en lugar de anunciar la llegada de 5 magistrados publicó el artículo del que habla esta carta al director pueden leerlo clicando en: http://www.lavanguardia.es/ciudadanos/noticias/20090911/53782288766/madrid-contruye-un-tunel-para-el-ave-que-cruzara-el-centro-y-enlazara-atocha-con-chamartin.html