26 d’octubre del 2009

La Sagrada Família presenta un nou recurs per paralitzar les obres de l'AVE


23/10/2009 - EFE-BARCELONA
La junta constructora de la Sagrada Família ha presentat avui a l'Audiència Nacional una sol·licitud de suspensió parcial de les obres del mur pantalla del futur túnel de la línia de l'AVE, que s'està executant al costat del temple, ha explicat l'advocat del patronat, Jordi Abel.


El lletrat ha indicat que és la tercera vegada que la junta del temple demana que s'adopti una mesura cautelar --dues d'elles ja han estat desestimades-- de suspensió de les obres, dins del procés jurídic obert contra el projecte global de l'AVE, ja que aquestes es troben en un "nivell d'autèntica preocupació i s'ha d'actuar abans que sigui massa tard", ha alertat.


Càlculs diferents

Aquesta sol·licitud es basa en tres criteris. En primer lloc, la instal·lació fins ara d'un total de vint pivots del mur pantalla del futur túnel de l'AVE. En segon terme, la reducció de la distància entre la pantalla protectora del túnel i la façana del temple, que havia de ser d'1,95 metres segons el projecte constructiu i està sent executada actualment a 1,12 metres de la façana, fet que suposa una desviació del 42% respecte al pla acordat.

I en tercer lloc, denuncien que Adif hagi iniciat les obres de la pantalla protectora del túnel abans de la presentació de l'informe tècnic sobre la seguretat de les obres que està portant a terme una empresa externa.Segons ha explicat l'arquitecte del temple, Jordi Bonet, aquests errors --en especial la reducció de la distància entre la pantalla protectora del túnel i la façana del temple-- varien "completament" els càlculs realitzats prèviament per Adif sobre els efectes que podien causar les obres a l'edifici d'Antoni Gaudí.


Sota el nivell freàtic

A més, Bonet ha advertit que el túnel de l'AVE es construirà a una profunditat de 40 metres, estant per sota del nivell freàtic, així com de les "fortes ones vibratòries" que pot causar el pas de la tuneladora sobre les columnes del temple.

Per l'actual arquitecte del temple, Adif està portant a terme una "política de fets consumats", basada, segons el seu parer, a avançar el calendari de les obres perquè aquestes es trobin en un estat massa avançat per frenar-les en el moment en què sigui dictada la sentència judicial.

"Aquests errors en la construcció evidencien la falta de rigor i responsabilitat amb què s'està executant l'obra", ha lamentat.Per la seva part, el president de la junta constructora de la Sagrada Família, Joan Rigol, ha demanat a la justícia que actuï amb la "urgència necessària", encara que ha volgut subratllar que la junta disposa de "voluntat de diàleg" i que "acataran i respectaran" la decisió de la justícia, encara que aquesta no sigui favorable als seus interessos.