22 de gener del 2010

Un TGV connectarà Figueres amb París a partir del desembre 2010 en set hores i vint




22-01-2010    Un tren d'alta velocitat francès (TGV) circularà a partir del desembre d'aquest any dues vegades al dia entre París i Figueres i, gràcies a una correspondència des d'aquesta localitat amb Barcelona, la capital catalana quedarà a set hores i vint minuts de la francesa.

El president de la Societat Nacional de Ferrocarrils (SNCF) de França, Guillaume Pépy, ha confirmat aquest divendres que abans de finals d'any la companyia utilitzarà el tram de la nova línia d'alta velocitat (LAV) entre Perpinyà i Figueres per fer-hi arribar el TGV.

D'aquesta manera, el primer tren d'alta velocitat sortirà de París a les 7.20 del matí i arribarà a les 12.44 a Figueres, des d'on els viatgers podran agafar un tren de Renfe que els conduirà fins a Barcelona per la línia convencional, a l'espera que es finalitzi el tram restant de la LAV que arriba fins a la capital catalana, previst cap al 2012 o el 2013. Aleshores hi haurà, segons el president, 18 trens diaris d'alta velocitat entre Perpinyà i la Ciutat Comtal. 

El segon comboi partirà de París a les 15.20 i, després de l'escala de Figueres a les 20.45 per canviar de tren, el viatger podrà ser a Barcelona a les 22.40, tot i que els horaris no són definitius. En el sentit invers, els trens de Renfe iniciaran el recorregut a Barcelona a les 9.15 i a les 13.11, respectivament, amb canvi a Figueres a les 11.09 i les 15.05 i arribada a París a les 16.41 i les 20.41.

Segons Pépy, cap al 2014 serà possible l'alta velocitat en el tram Montpeller-Nimes, i el 2020 estarà llest el tram Montpeller-Perpinyà, cosa que farà possible finalment connectar Barcelona i París en només cinc hores. També ha previst que "a partir del 2020 podrem anar a gran velocitat, a 300 quilòmetres per hora, fins a Amsterdam".

Les noves línies se sumaran al Talgo, que ara cobreix –amb el nom comercial d'Elipsos– el trajecte nocturn entre París i Barcelona i és l'única connexió directa per tren entre les dues ciutats. 
Les noves connexions amb el TGV les explotaran conjuntament la SNCF i Renfe, que hauran de formalitzar la seva col·laboració en un acord.