4 de febrer del 2010

L’Estat controla l’accés dels crítics amb l’AVE als tècnics de la Unesco


Dos inspectors visitaran dilluns que ve les obres del túnel de Mallorca. El ministeri de Cultura organitza la visita de tres dies.
Cristina Palomar Sagrada Família  -  04/02/2010  - Dos tècnics de la Unesco, un enginyer i un geòleg, visitaran a partir de dilluns que ve les obres de construcció del túnel del TGV pel centre de Barcelona per avaluar les possibles conseqüències que aquesta infraestructura pot tenir en el temple de la Sagrada Família, declarat Patrimoni de la Humanitat per aquest organisme internacional.

Els dos inspectors s’estaran a la Ciutat Comtal fins dimecres, en una visita organitzada pel ministeri de Cultura. Si no hi ha canvis d’última hora, les reunions amb l’Adif, la Generalitat i l’Ajuntament de Barcelona ocuparan gran part de l’a genda de treball, mentre que a les dues entitats veïnals i cíviques –la plataforma AVE pel Litoral i la Junta Permanent en defensa del Patrimoni de Catalunya– i al Patronat del temple expiatori el govern central només els ha donat dues hores i mitja d’audiència a repartir-se entre tots tres.

 
La decisió ministerial de controlar l’accés als inspectors de la Unesco de les veus crítiques amb el túnel ja ha provocat les primeres queixes. La plataforma AVE pel Litoral ha exigit a la ministra Ángeles González-Sinde una modificació de l’agenda per tenir més temps per exposar els seus arguments contraris a l’actual traçat. “És un abús de poder per manipular la visita de la Unesco”, va denunciar ahir el portaveu de la plataforma veïnal, Pere Vallejo. “Si no hi ha una rectificació i es varia l’horari, no ens hi entrevistarem”, va afegir. Es dóna el cas que el control no es limita només a l’horari. També s’ha decidit que a aquesta trobada hi assisteixin representants de les tres administracions.

Exigències de la Unesco
La Unesco va exigir el setembre passat al govern espanyol que facilités la visita dels tècnics “perquè es revisi el projecte i el seu possible impacte advers, així com els possibles danys irreversibles en l’estructura de la Sagrada Família”. A la carta, la Unesco també reclamava a Madrid tota la documentació sobre el projecte i lamentava que no s’hagués considerat la possibilitat de canviar el traçat per allunyar-lo del temple.

La desconfiança de la Unesco amb el govern espanyol no ha parat de créixer des que el juny passat, en una reunió celebrada a Sevilla, el ministeri de Cultura va presentar un informe ple d’errors per evitar que la façana del Naixement es declarés monument en perill. A l’informe
s’afirmava que la façana era a 61 metres del túnel del TGV i no a 33, que són els reals. Per aquesta qüestió va ser cessat el subdirector general de Cultura, Luis Lafuente.