16 d’abril del 2010

Espelmada popular a la Sagrada Familia, per Ana Garrido



 Durant l’acte, la primera néta de Joan Maragall, la Roser, va recitar el primer article del poeta dedicat a la Sagrada Família i a continuació Josep Espar, President de la Junta Permanent en Defensa del Patrimoni de Catalunya, va llegir un Manifest, del qual podem destacar el següent:
·       El risc zero no existeix, i encara menys si la tuneladora la volen fer passar per carrers de 20 metres d’amplada.
·       Centenars i centenars d’arquitectes, d’enginyers i de geòlegs de tot el món diuen que aquesta obra és perillosa.
·       Tant l’Ajuntament com la Generalitat estan actuant en contra de la democràcia, ja que en els Plens respectius es va dir, per majoria, NO A L’ACTUAL TRAÇAT.
·       Uns altres traçats són possibles, són més econòmics, més ràpids i sobretot molt més segurs, tant per als habitatges com per als establiments comercials i per als Monuments que són Patrimoni de la Humanitat, com la Pedrera i la Sagrada Família.
La UNESCO, després de la visita d’investigació que els seus tècnics van fer el mes de febrer, ja va transmetre les seves apreciacions, les quals indiquen de forma clara la recomanació d’un canvi de traçat.





Finalment, el President de la Plataforma “L’AVE pel Litoral”, Pere Vallejo, va manifestar:
·       Que el subsòl de Barcelona és inestable, i en una fase preparatòria ja tenim clots al carrer i esquerdes a les cases.
·       Que aquesta obra comporta inseguretat, ja que hi ha hagut diversos robatoris i atracaments, tant a les botigues com a la gent dels voltants. Malauradament ja s’han cobrat la mort de 2 persones que regentaven el Bar Joan (a la cruïlla de Bruc/Provença-Diagonal, on recentment han començat a construir un pou), i també la d’una dona que anava a comprar al Lidl, la qual va ser atropellada per un camió de l’obra quan feia marxa enrere.
·       Que no es veritat que l’obra estigui molt avançada, ja que la major part ha consistit en canvis en la ubicació d’instal·lacions de serveis. Per tant, acceptem que aquesta renovació és una millora, però la resta de l’obra feta fins ara es podria reutilitzar en tot cas per a d’altres necessitats de la ciutat (com aparcaments o dipòsits per a utilitats diverses…).

 Malgrat tot això, el Ministre de Foment, José Blanco, amb la complicitat del President de la Generalitat i de l’alcalde de Barcelona, el divendres, dia 26 de març, es van fer la foto fent veure que engegaven la tuneladora Barcino, en un acte partidista i sense el suport de la majoria (ja que els portaveus de CIU, PP i ERC no van acceptar la invitació), mentre una representació de ciutadans es manifestaven a la porta encadenats i amb pancartes (per cert que les forces d’ordre públic van actuar sense motiu i de manera desproporcionada, i fins i tot van fer mal a dues persones).
 
L’Administració va convocar la premsa a aquest acte, i entre les declaracions que s’hi van dir, podem destacar algunes imprecisions i mentides com:
-      Que amb uns altres traçats també existeix un cert risc, quan això no té res a veure amb voler fer un túnel a poca profunditat en alguns trams i sobretot en primera línia de molts habitatges i monuments, ja que tant els carrers de Mallorca com Provença no tenen més de 20 metres d’amplada, i el diàmetre extern de la tuneladora ja fa 11,5 metres.
-      Que no hi havia temps en quatre anys de fer passar el tren per un altre traçat, per causa de l’obligada connexió amb Girona i França abans del 2012. Això tampoc no és veritat, ja que ells mateixos han informat que cap a finals del 2010 aquesta connexió ja estarà feta amb el bay-pass pel Vallès, que fins i tot es podria mantenir, no pas com una alternativa provisional sinó definitiva (oi més quan de moment l’AVE ja arriba fins a Sants i en canvi l’estació intermodal de la Sagrera no estarà en condicions fins al 2015).

… Com veieu, abans s’agafa un mentider que un coix, i lamentablement aquests polítics estan mentint. Per què ho fan? Quins interessos hi ha amagats?
Per tant, el ciutadà ara ja sap que la tuneladora està funcionant pel centre de la ciutat, de moment en la fase d’ajustament, és a dir, a poca potència i molt a poc a poc (després ho farà, en principi, a una velocitat d’uns 10 metres al dia en el tram de 4,8 quilòmetres, fins que surti pel pou del carrer de Provença amb Entença).
Totes les entitats que han estat en contra d’aquest maleït túnel i, sobretot, la Plataforma “L’AVE pel Litoral”, que representa a la majoria dels habitatges de la zona afectada, estaran vigilant en tot moment la seva construcció i funcionament, i no dubteu que davant qualsevol irregularitat i incidència prendrem les mesures legals oportunes. Us recordem que encara hi ha oberts dos Recursos a l’Audiència Nacional, l’un interposat per la mateixa Plataforma i l’altre pel Patronat de la Sagrada Família
 Ana Garrido
Secretària de L'AVE Pel Litoral

1 comentari:

l'Agustí ha dit...

Molt bé, Ana!
Tu, a més de garrida, bella, agradosa i galana -fa rodolí i tot…- demostres que ets una dona valenta, com convé en una societat com l'actual, que ha d'aguantar i combatre -tant com sigui possible- núvols de tantes menes!…