4 de juny del 2010

Artur Mas, ha visitat avui les obres de la Sagrada Familia: demana tinguin en compte que l'informe de la Unesco demana canviar el traçat



 http://www.3cat24.cat/video/2946970

4-6-2010 - Mas: "hi haurà "un abans i un després" de l'informe de la UNESCO sobre el túnel de l'AVE per sota de la Sagrada Família"


Convergència i Unió ha reclamat a les administracions que impulsen les obres de l'AVE que tinguin en compte l'informe preliminar dels tècnics de la Unesco que qüestiona la seguretat i el traçat del túnel a tocar de la Sagrada Família. 
El líder de la federació, Artur Mas, ha visitat avui les obres del temple, acompanyat del president del grup municipal de CiU a Barcelona, Xavier Trias, i del president del Patronat de la Sagrada Família, Joan Rigol, que ha reiterat que l'estudi confirma el que ells ja deien.

_______


El president de CiU, Artur Mas, ha augurat que hi haurà "un abans i un després" de l'informe de la UNESCO sobre el túnel de l'AVE per sota de la Sagrada Família, que representa "una bufetada" a les tesis dels socialistes i que hauria d'obligar l'alcalde de Barcelona, Jordi Hereu, a repensar l'obra.

L'estudi, segons Mas, és "un toc d'atenció importantíssim que caldre tenir present", ja que suposa "un revés i una bufetada als qui van fer cas omís" de les advertències sobre el perill que el túnel passi per sota de la Sagrada Família. Mas ha recordat que ni el president de la Generalitat, José Montilla, ni l'alcalde Hereu van fer cas dels pronunciaments tant de l'Ajuntament de Barcelona com del Parlament en contra de l'actual traçat. Si un informe tan "important" com aquest "obre interrogants seriosos", segons Mas, "s'ha de tenir molt present per part de les administracions que estan impulsant aquesta infraestructura".

De la seva banda, Trias ha exigit que l'obra es faci amb "les màximes garanties" de seguretat i ha carregat contra l'alcalde de Barcelona i el seu equip de govern per la seva "gran irresponsabilitat", per no haver fet cas en el seu moment dels qui advertien d'aquests perills i haver intentat tirar endavant el túnel "passi el que passi" i "tractant de ximples" els líders de l'oposició.

L'arquitecte de la Sagrada Família demana aturar les obres de l'AVE després de l'informe de la UNESCO

L'arquitecte en cap de la Sagrada Família, Jordi Bonet, ha reclamat al Ministeri de Foment que paralitzi les obres de l'AVE per Barcelona, que discorren a prop del temple, per evitar desperfectes en l'obra de Gaudí. Bonet s'ha manifestat d'aquesta manera després de conèixer l'informe d'experts de la UNESCO que aconsella modificar el traçat del túnel que passa a prop de la Sagrada Família i la Pedrera.

L'arquitecte ha assenyalat que "rectificar és de savis" i ha recordat que fa molt de temps que reclama el desviament del traçat del tren d'alta velocitat, tal com recomana ara l'informe de la UNESCO. Després de rebre a Reus el Premi Gaudí-Gresol a tota la seva trajectòria professional, Bonet va indicar que el Ministeri de Foment no ha fet cas de cap de les recomanacions fetes per l'equip director de les obres del temple.

A més, ha considerat una irresponsabilitat fer passar un túnel "a menys de quatre metres dels fonaments". "Em pregunto què diria el Ministeri si s'arriba a ocasionar algun desperfecte. Mai he entès aquesta tossuderia". Jordi Bonet ha reiterat que el traçat de l'AVE suposa un risc per a la Sagrada Família, "però encara més per a la Casa Milà (la Pedrera), que té uns fonaments molt més febles".

 
La UNESCO aconsella un altre traçat

Pel que fa al temple, l'informe de la UNESCO, encarregat pel Consell Internacional de Monuments, afirma que "no està preparat per evitar amb tota seguretat desastres imprevistos", de manera que recomana modificar el traçat i allunyar-lo de la Sagrada Família.

Encara que l'estudi considera que el projecte actual "compleix els estàndards de seguretat", defensa com a "solució preferent" reconduir el traçat per zones que afectin menys directament la Sagrada Família i la Pedrera.  L'informe, redactat per Rolf Katzenbach i Wolfgram Jõger, insta també a preparar més mecanismes de seguretat del traçat perquè no repercuteixi en el temple barceloní, entre els quals crear un doble mur de protecció.

http://www.3cat24.cat/noticia/708445/altres/CiU-i-el-Patronat-de-la-Sagrada-Familia-demanen-que-es-tingui-en-compte-linforme-de-la-UNESCO

http://www.lavanguardia.es/ciudadanos/noticias/20100604/53939797536/el-arquitecto-jefe-de-la-sagrada-familia-pide-parar-las-obras-del-ave.html 

http://www.elsingulardigital.cat/cat/notices/2010/06/la_unesco_i_l_rsquo_arquitecte_de_la_sagrada_familia_demanen_modificar_el_tracat_de_l_rsquo_ave_52803.php?IDN=52803

 http://www.elmundo.es/elmundo/2010/06/04/barcelona/1275629695.html  

http://www.elperiodico.es/es/noticias/barcelona/20100604/informe-unesco-aconseja-alejar-ave-sagrada-familia/297044.shtml

http://www.cope.es/economia/04-06-10--un-informe-unesco-aconseja-alejar-ave-sagrada-familia-176048-1
 
www.catalunyapress.cat/.../un_informe_de_la_unesco_aconseja_modificar_el_trazado_del_tunel_del_ave_28056.php

http://www.soloarquitectura.com/foros/showthread.php?23010-El-arquitecto-de-la-Sagrada-Familia-acusa-a-Fomento-de-experimentar-con-el-t%FAnel-del-AVE&s=37e6dc4975d17b83efd0c3f9ae46863a&p=854894#post854894