10 de juny del 2010

Estat i UE avalen el corredor ferroviari del Mediterrani

El fet que la trobada es fa a Saragossa impedeix descartar oficialment l'opció pel Pirineu d'Aragó

Plano de l' edició impresa de l'AVUI.
"Ens n'hem sortit". Amb aquestes paraules, el secretari general de l'entitat que promou l'eix de mercaderies pel Mediterrani (Ferrmed), Joan Amorós, definia l'estat d'ànim de les delegacions catalana i valenciana en acabar la trobada de ministres de Transports de la Unió Europea (UE) de Saragossa. Tot i que la decisió final dependrà de l'Estat espanyol i dels vint-i-set Estats membres, les garanties del ministre de Foment, José Blanco, que l'Estat demanarà "formalment" la inclusió del corredor en el llistat d'eixos prioritaris d'Europa va deixar ben clar quina serà l'aposta de l'Estat per crear una xarxa de transport de mercaderies ferroviària entre l'Àfrica i Europa Central.

Només el fet que la reunió es va fer a Saragossa va impedir descartar l'opció que implica construir un pas pel Pirineu aragonès, que obligaria a foradar una seixantena de quilòmetres de túnel.

Però el principal argument per convèncer Foment i la UE ha estat "la rendibilitat econòmica" del pas pel Mediterrani, explicava ahir el secretari general de Ferrmed (el lobby d'entitats i institucions que defensen el pas per Catalunya i València), Joan Amorós. Blanco no va atrevir-se ahir a descartar les opcions aragones i basca, per evitar que la trobada de Saragossa acabés com el rosari de l'aurora. Però tant el govern aragonès com la majoria d'Estats europeus donaven per relegada l'opció del corredor central en favor del corredor mediterrani.

Blanco va avançar que en pocs mesos farà pública la proposta estatal que elevarà a la UE sobre l'eix de mercaderies principal. El compromís amb el Mediterrani no implica deixar de "prioritzar tots els eixos projectats", va aclarir ahir el ministre. El cert és que el compromís amb Catalunya i València, les respectives cambres de comerç i associacions d'empresaris catalano-valencianes s'ha fet, aquests dies, de forma velada per no ferir sensibilitats a Saragossa. Fins i tot fonts ministerials admetien que havia estat una errada de planificació convocar la reunió a Saragossa. El govern aragonès i l'alcaldia de Saragossa havien proposat ser la seu de la trobada per mirar d'esgotar les darrers opcions del corredor central.

Crisi
Un factor juga a favor de l'eix mediterrani: la crisi. Implica una menor despesa per adaptar l'actual via d'ample convencional per dur-hi combois amb mercaderies. Només s'hauria d'adaptar els ramals que donarien accés als diferents ports de la xarxa: Algesires, Cartagena, València, Sagunt, Tarragona i Barcelona. L'únic tram que encara té la via única per adaptar és el que va de Tarragona a Castelló. 
Tram  de  via única entre Tarragona i Castelló. Foto edició impresa de l'AVUI.
 El projecte per posar doble via entre les dues ciutats ja està en marxa i les obres estan a punt de començar. Tot l'arc de mercaderies no estaria a punt abans del 2012. L'objectiu és unir Àfrica amb els ports de Rotterdam i Hamburg, per evitar que la ruta per autopista a la zona mediterrània i del Roina quedi saturada de trànsit i camions.