19 de febrer del 2011

Les caixes nacionalitzades tindran fins a dos anys per evitar ser subhastades

Les Caixes seràn Bancs,12

Divendres, 18 de febrer del 2011 - PABLO ALLENDESALAZAR - Madrid - 
 Les caixes d'estalvis que hagin de transferir el seu negoci a un banc i recórrer al Fons de Reestructuració Ordenada Bancari (FROB) per arribar als nous nivells de capital que ha aprovat el Govern tindran fins a dos anys per evitar que l'Estat subhasti la seva participació a l'entitat bancària. Aquestes entitats podran posar fi a la seva nacionalització comprant les accions directament o buscant un inversor que estigui disposat a adquirir-les.

El termini serà d'un any, ampliable a un segon exercici si l'entitat es compromet a fer ajustos addicionals de la seva xarxa d'oficines i plantilla. El FROB podrà estar un màxim de cinc anys a l'entitat i, passat aquest termini excepcional d'entre un i dos anys, vendrà les seves accions en el mercat al millor postor.

Des del moment que el FROB compri les accions de les entitats, nomenarà consellers, que seran professionals del sector financer, tindran atribucions executives i "vigilaran i controlaran" pel compliment del pla de recapitalització i ajust al qual estan condicionades les ajudes públiques.

El Banc d'Espanya anunciarà el 10 de març que bancs i caixes no compleixen els nous requisits de capital (8% general i 10% per a les entitats que no comptin amb un 20% d'inversors privats en el seu capital i amb una liquiditat que depengui en més del 20% dels mercats majoristes). Aquestes institucions hauran de presentar un pla per a recapitalitzar-se i reduir la seva estructura. El supervisor determinarà el 30 de setembre quines entitats van per bon camí i quines seran obligades a ser parcialment nacionalitzades.

Les caixes que tinguin avançat el seu pla disposaran de tres mesos addicionals per culminar-lo, i les que tinguin previst sortir a borsa, podran fer-ho abans de l'abril del 2012, si el Banc d'Espanya entén que avancen a bon ritme. La vicepresidenta econòmica, Elena Salgado, es va mostrar ahir confiada que les comunitats autònomes, que poden vetar la transferència dels actius de les caixes als bancs, seran les "primeres interessades" que les seves caixes compleixin els nous requisits.