17 de juny del 2011

La meitat de les antenes de Vilanova de Raò seran suprimides després de tres casos de càncer


 Pierre Le Ruz neuròleg i director del Centre de recerques i d'informació independents sobre les ones electromagnètiques prenent mesures a Vilanova de raò. Foto: UMPLO. (diari Avui)

 

L'Ajuntament no renovarà el contracte amb Bouygues, però no pot fer fora les companyies Orange i SFR si no es demostra la nocivitat de les ones

A l'escola vora les antenes s'han declarat tres casos de càncer infantil i els veïns denuncien que una trentena de malalts també han estat afectats

 

16/06/11 08:55 - Vilanova de Raò - Aleix Renyé -
La mobilització dels veïns de Vilanova de Raò contra les antenes situades al dipòsit d'aigua municipal, al mig d'una urbanització i vora l'escola, ha aconseguit que l'Ajuntament de la població es plantegi de no renovar els contractes de lloguer a les tres companyies de telefonia mòbil que tenen instal·lades fins a vint-i-cinc antenes al mateix lloc. A l'escola hi ha hagut tres casos de càncer declarats, reconeguts oficialment, i una trentena de veïns de la urbanització tenen malalties que “podrien estar relacionades amb les ones emeses per aquestes antenes”, segons la presidenta de l'associació Umplo, Maryse Batlle.

Jacquiline Irles, la batllessa de Vilanova de Raò, no havia volgut donar crèdit, fins ara, als arguments de l'associació Un Mat pour les Ondes, considerant que es tractava d'una oposició política. Després del ressò estatal i internacional de la notícia dels tres casos de càncer infantil, Irles ha anunciat que no renovaria el contracte amb la companyia Bouygues Telecom, propietària de la meitat de les antenes. El contracte de lloguer s'acaba el 22 d'agost i l'Ajuntament ja ha demanat a la companyia de trobar “una solució alternativa que garanteixi el compliment de la normativa en vigor en relació amb les ones electromagnètiques i, al mateix temps, la bona cobertura de la població”.

Els altres dos operadors presents al dipòsit d'aigua vora l'escola, SFR i Orange, continuaran tenint les antenes al mateix lloc, ja que l'Ajuntament no té cap argument legal per fer-les treure. Només “una decisió de justícia que reconegués la nocivitat de les ones emeses per aquestes antenes podria justificar que l'Ajuntament trenqués el contracte amb les dues companyies”, ha explicat la batllessa.                                                         
Darrera actualització ( Dijous, 16 de juny del 2011) 
http://www.avui.cat/noticia/article/2-societat/5-societat/424710-la-meitat-de-les-antenes-de-vilanova-de-rao-seran-suprimides-despres-de-tres-casos-de-cancer.html 

(La Federació d'Associacions de Veïns de Mataró van publicar un folletó amb el texte d'una jornada que van organitzar ja fa molts anys, uns 10.  Les conclusions eren les mateixes:  les ones dels mòbils son dolentes per a la nostra salut, però no es poden treure les antenes perquè el jutge no troba experiments que ho demostrin de manera fefaent. Hem de suposar que les companyies de telefonía mòbil s'encarreguen de que no es facin  i/o  no es publiquin. Cuca de Llum)