9 de gener del 2012

Noves eleccions?

                                 

9-gener-2012 /El periodista Francesc-Marc Álvaro -considerat proper a CiU- considera que el Govern d'Artur Mas té "dos camins: resistir o nous comicis que atorguin a Mas la força que ara no té". Entre d'altres opcions, considera que una seria la de "convocar noves eleccions a Catalunya per obtenir una majoria folgada que permeti un Govern més fort per mantenir un torcebraç amb Madrid".

En un article a La Vanguardia, el periodista considera que "la voluntat del Govern de Mariano Rajoy de controlar per llei l’endeutament autonòmic, anunciada pel ministre Luis de Guindos a les pàgines del Financial Times, només pot sorprendre qui no hagi entès que el gran projecte de la nova dreta espanyola és retornar a l’any 1978 per reescriure aquells capítols del sistema més incòmodes en un sentit recentralitzador".

"Davant d’això, què pot fer el Govern que presideix Artur Mas?", es pregunta Francesc-Marc Álvaro. "Opció a: anar fent, enmig de l’asfíxia financera, queixar-se amargament i esperar que, d’aquí uns mesos, Rajoy ofereixi més diners per sortir del clot a canvi que CIU aparqui definitivament la reclamació del nou pacte fiscal. Opció b: crear un front unitari de mínims amb el PSC, ERC i ICV per intentar mobilitzar la ciutadania en defensa de l’autonomia financera i d’un nou pacte fiscal. Opció c: convocar noves eleccions a Catalunya per obtenir una majoria folgada que permeti un Govern més fort per mantenir un torcebraç amb Madrid".

"La més improbable de totes -segons la seva opinió- és la segona, perquè no sembla que els socialistes vulguin assumir el paper de socis preferents, tot i les bones paraules de Pere Navarro en el sentit d’explorar “un acord estratègic de país”.

El periodista, sobre la darrera proposta, veu "evident que, en plena crisi, el ciutadà no està ansiós per tornar a les urnes, però fer política és saber explicar els motius de cada acte. En contra de CIU hi ha el malestar per les retallades i a favor hi ha el bon lideratge de Mas, l’únic polític català que dóna la cara i parla clar".