10 d’abril del 2012

Espanya participarà en el nou programa de vigilància aèria de l'OTAN


El projecte de producció i desenvolupament d'avions de vigilància es coneix com a AGS

L'Aliança Atlàntica planeja posar-lo en marxa a partir del 2015

 Dimarts, 10 de abril del 2012 - MAYKA NAVARRO / Madrid- Espanya participarà en el programa del nou sistema de vigilància de l'OTAN. El programa, conegut com a AGS (Alliance Ground Surveillance), produirà i desenvoluparà una nova generació d'avions de vigilància i espionatge (drones) a partir del 2015.

De moment, són 11 països els que participen en un fons comú econòmic per investigar i fabricar aquest nou tipus d'avió no tripulat. El ministre de Defensa, Pedro Morenés, ha defensat aquest dimarts al matí als micròfons de la cadena SER la participació espanyola en un projecte al qual es contribuirà inicialment amb recursos econòmics participant en el fons, però que té com a finalitat acabar adquirint algun d'aquests avions per a l'ús compartit o per als escenaris bèl·lics en què participa Espanya, com l'Afganistan, o fins i tot en l'operació Atalanta contra la pirateria a l'Índic.

Espanya ja compta amb avions no tripulats a l'Afganistan, amb base a Herat, que tenen incorporades unes càmeres d'última generació i s'utilitzen per a tasques d'intel·ligència. Morenés s'ha referit a les retallades econòmiques que ha patit el seu departament, però no ha concretat com farà front el ministeri als compromisos adquirits amb els programes d'armament. En concret, sobre el nou caça Eurofighter, el ministre ha defensat arribar a nous acords entre els països participants "perquè tots tenim el mateix problema econòmic".

Elogis a l'Exèrcit

Sobre els efectes de les retallades als llocs de treball de drassanes i altres indústries, Moronés ha dit que el Govern "és conscient" que la tecnologia, la R+D i els llocs de treball qualificat són la base del futur d'Espanya, però ha advertit que la indústria militar espanyola ha d'entendre "que no es pot viure d'un client únic". I en aquest mateix capítol de retallades econòmiques ha assegurat que "sabia perfectament" on anava quan va acceptar la proposta de dirigir el Ministeri de Defensa, per tant, assegura que no l'ha sorprès gens.

També se li ha preguntat per la missió a l'Afganistan, i ha assegurat que es mantindrà el calendari previst d'iniciar el replegament a finals d'aquest mateix any, que s'acabarà a finals del 2014. També ha descartat que la cimera de l'OTAN de Chicago faci variar les dates de la retirada. Sobre com s'ha d'anomenar la missió a Afganistan després que el Partit Popular insistís que es tractava d'una guerra, durant el seu pas per l'oposició, el ministre de Defensa ha dit que la missió "és de pau i d'ajuda un país amb dificultats". "Però cal utilitzar instruments militars, òbviament", ha asseverat. És a dir, que una vegada més, ha evitat utilitzar la paraula guerra, com ja li passava a la seva antecessora, Carme Chacón.

I sobre quan té previst canviar l'actual cúpula militar, Morenés ha deixat clar que no té pressa, que serà aquest any, però mantenint els generals i almiralls que va nomenar Chacón al capdavant de Terra, Aire i Mar. I dóna un missatge molt clar a la societat que els assumptes militars han d'estar "al marge" dels esdeveniments polítics.

Per acabar, Morenés ha felicitat les Forces Armades per mantenir-se durant anys com una de les institucions més ben valorades a les enquestes, i ha assegurat que els militars, malgrat que se'ls ha reduït un 25% el pressupost en els últims anys, tenen el valor i l'esforç de seguir treballant per la seguretat i la defensa nacional. "Et poden agradar o no, però els seus valors en aquests temps de crisi són un exemple", ha assegurat.