10 de juny del 2023

7 juny, dues efemèrides en aquest dia: el Corpus de Sang, 7 de juny de 1640; i el mateix dia del 1926 mor Antoni Gaudí


El 7 de juny de 1640 és una data que cal tenir ben present, com a viu exemple per a honorar aquells que ens precediren, que no claudicaren, i que malgrat tot el seguit de maltempsades que tingueren el seu màxim exponent un onze de setembre de l'any 1714, ens referma en aquell compromís que de fa segles, generació rere generació, ha conjurat milers i milers de catalans a treballar sense desmai per a assolir un futur plenament lliure i sobirà.


Un 7 de juny tanmateix, el de l'any 1926, ens porta a recordar  la mort en accident  d'Antoni Gaudí  (l'accident va ocórrer el dia 07.06, i va morir tres dies més tard), un dels catalans més universals. Gaudí, geni creatiu i agosarat, que ens deixà un llegat de valor incalculable, fou un exemple inestimable de compromís amb la seva terra.


 Gaudí a la processó del Corpus  

 

Per a saber més vegeu "Gaudí" a l'índex de matèries, o per exemple cliqueu:

>>  10 junio 2016. Hace 90 años murió Antoni Gaudí

>>  Gaudí (16)
 
>>  sagrada familia  (26)
 
>>  AVE - Barcelona - Sagrada Familia artículos básicos para entender el problema (7)  
 
>>  AVE - Barcelona - Sagrada Familia (589)

 ..........

 
Avui fa 376 anys del Corpus de Sang, detonant de la Guerra dels Segadors. Memòria històrica. 


Fa tres-cents setanta sis anys, tal dia com ahir, 7 de juny, s'esdevingué la revolta popular (primer a Barcelona i més tard en altres indrets del Principat) coneguda com a Corpus de Sang, avalot on morí el virrei, Dalmau de Queralt, Comte de Santa Coloma i que fou el desencadenant de la Guerra dels Segadors que portà a la lluita dels catalans contra el mal govern del Comte-Duc d'Olivares, vàlid de Felip IV i el seu intent d'acabar amb les llibertats catalanes. Mossèn Cinto Verdaguer, dibuixà amb lletres d'or aquells fets en el seu extraordinari poema Nit de sang.



Per saber·ne més:
http://www.cucadellum.org/2013/06/7-juny-de-1640-el-corpus-de-sang-la.html

 

 

(Post que ha rebut 179 visites)


_