1 de juny de 2018

Corpus de Sang, 7 de juny de 1640Avui fa 376 anys del Corpus de Sang, detonant de la Guerra dels Segadors. Memòria històrica. 


Fa tres-cents setanta sis anys, tal dia com ahir, 7 de juny, s'esdevingué la revolta popular (primer a Barcelona i més tard en altres indrets del Principat) coneguda com a Corpus de Sang, avalot on morí el virrei, Dalmau de Queralt, Comte de Santa Coloma i que fou el desencadenant de la Guerra dels Segadors que portà a la lluita dels catalans contra el mal govern del Comte-Duc d'Olivares, vàlid de Felip IV i el seu intent d'acabar amb les llibertats catalanes. Mossèn Cinto Verdaguer, dibuixà amb lletres d'or aquells fets en el seu extraordinari poema Nit de sang.

El 7 de juny de 1640 és una data que cal tenir ben present, com a viu exemple per a honorar aquells que ens precediren, que no claudicaren, i que malgrat tot el seguit de maltempsades que tingueren el seu màxim exponent un onze de setembre de l'any 1714, ens referma en aquell compromís que de fa segles, generació rere generació, ha conjurat milers i milers de catalans a treballar sense desmai per a assolir un futur plenament lliure i sobirà.


Un 7 de juny tanmateix, el de l'any 1926, ens porta a recordar  la mort en accident d'Antoni Gaudí , un dels catalans més universals. Gaudí, geni creatiu i agosarat, que ens deixà un llegat de valor incalculable, fou un exemple inestimable de compromís amb la seva terra.

 Gaudí a la processó del Corpus 


Per saber·ne més:
http://www.cucadellum.org/2013/06/7-juny-de-1640-el-corpus-de-sang-la.html

Cap comentari: