15 de juliol del 2012

Preferents, per fi la primera sentència a favor del client

 

 

Novagalicia Banco haurà de tornar 7.650 euros més els interessos a un client a qui va oferir el producte "enganyosament"

 

Diumenge, 15 de juliol del 2012 -  EUROPA PRESS / Santiago - El jutjat número 1 de Cambados (Pontevedra) ha dictat la primera sentència contra les participacions preferents a l'estimar "íntegrament" la demanda interposada per un afectat, J. L. C. M., davant Novagalicia Banco, declarant "nul" el contracte de compra de valors realitzat el 2008, de forma que l'entitat financera haurà d'abonar 7.560 euros més els interessos al denunciant.

La titular del jutjat número 1 d'aquesta localitat, Olga Martín, considera que ha quedat provat que el demandant "no va ser degudament informat de les característiques de risc alt i possible il·liquiditat que presentava el producte en qüestió".
A més, considera que "en cap moment se li va manifestar [al demandant] que el contracte subscrit tenia un venciment a 31 de desembre del 2050, i que si ho hagués sabut, mai l'hauria firmat".




Sense coneixements financers

El demandant, un empleat de magatzem que, segons consta en la sentència, "no disposa de profunds coneixements en matèria financera", era des de feia anys client de l'antiga Caixanova i havia anat a la seva oficina bancària per constituir un dipòsit de 10.000 euros que tenia estalviats.
"El director de la sucursal de Dena li va oferir contractar un tipus de dipòsit d'alta rendibilitat que li permetia disposar dels seus diners en tot moment i en el qual no hi havia riscos", segons recull la sentència. De fet, quan el 29 de maig el demandant va decidir retirar part dels seus diners --2.400 euros-- per comprar un cotxe, "ho va poder fer sense cap mena de problema o al·legació per part de l'entitat".
No obstant, posteriorment i davant les dificultats per retirar els 7.560 euros que li quedaven en preferents, el demandant va optar per anar als tribunals.
Novagalicia Banco, per la seva part, sosté que el client coneixia la naturalesa del producte que havia adquirit, ja que se li va entregar un tríptic del fullet informatiu, que va percebre puntualment els rendiments de les participacions subscrites i que va realitzar el "test d'idoneïtat".


Oferta enganyosa del producte

No obstant, la jutge de Cambados conclou que "el client no va ser informat d'una forma directa i comprensible de les verdaderes característiques del producte contractat, que era d'alt risc, i es va oferir a un client qualificat com a conservador, que mai havia fet operacions d'aquesta naturalesa i que no tenia en absolut coneixements mínims en matèria financera".
Per tot això, la jutge declara nul el contracte de compra d'aquests valors "per error del consentiment" i condemna el banc a assumir les costes del procés. La sentència es pot recórrer davant l'Audiència Provincial de Pontevedra.

 

Els afectats demanen unió  

Afectats per la venda del producte financer conegut com a participacions preferents han insistit aquest diumenge en la necessitat que es doni "una solució per a tots junts". "El nostre criteri és que hi ha d'haver una solució col·lectiva", apunten portaveus d'afectats per aquest producte bancari de Vigo i Cangas. Així, Luciano Villar, de la plataforma d'O Morrazo, ha insistit que la via judicial ha de ser "l'últim recurs" per a aquesta solució que, segons el seu parer, ha de ser "col·lectiva" i passa per la "via política".

http://www.elperiodico.cat/ca/noticias/economia/jutjat-emet-primera-sentencia-contra-preferents-2082681