9 de juliol del 2013

ERC exigeix que pagui a Catalunya el que li deu en 30 dies, el termini que s'imposarà a les comunitats autònomes per pagar a proveïdors




Montoro recalca a CiU que la Generalitat paga els seus serveis "gràcies" al Govern central

 

Dimarts, 9 de juliol del 2013- EUROPA PRESS / Madrid

El ministre d'Hisenda i Administracions Públiques, Cristóbal Montoro, li ha recalcat a CiU en el ple del Senat que la Generalitat paga els seus serveis "gràcies al Govern d'Espanya, que està aportant tot el finançament", i que així seguirà sent al llarg de tota la legislatura.

Montoro ha respost així al portaveu de CiU a la Cambra alta, Josep Lluís Cleries, durant la sessió de control al Govern d'aquest dimarts, després que aquest hagi acusat el Govern central de tenir un afany recentralitzador amb la reforma de l'administració pública que impulsa i li ha exigit que sigui l'Estat "el que s'estrenyi el cinturó", no les comunitats autònomes, i que pagui a la Generalitat els 8.000 milions que deuen a Catalunya.

Despesa dels ministeris

El ministre li ha contestat que la despesa en el conjunt dels ministeris ha baixat del 14% al 15% en els últims exercicis mentre manté altres partides i ajuda perquè altres administracions paguin les seves despeses, com la Generalitat: "Més enllà del color polític d'un govern, interessa preservar els serveis públics dels ciutadans", ha dit.

El portaveu de CiU li ha replicat que aquests diners que aporta l'Estat surten del dèficit fiscal que pateixen els catalans, que paguen a l'Estat més del que en reben: "Paguen amb els nostres diners, tingui-ho clar", li ha dit Cleries al ministre.

Montoro ha subratllat que el conjunt dels ingressos del país no cobreix totes les despeses i que l'Estat recorre al dèficit apel·lant als mercats, cosa que la Generalitat no pot fer.
Josep Lluís Cleries ha acusat el Govern d'avançar en la recentralització, "una involució constitucional i democràtica a cada cop de Consell de Ministres": "A Catalunya tenim la sort que ens estem plantejant nous camins, perquè el seu és en blanc i negre", ha afegit.

Resposta a ERC

Abans de respondre a Cleries, el ministre ha atès una pregunta de la senadora d'ERC, Ester Capella, que ha censurat igualment l'afany recentralitzador que també segons la seva opinió té el Govern espanyol i ha censurat el ministre per "abocar amenaces" a les administracions que no compleixin les noves normatives sobre pagament a proveïdors, ja que qui no pagui les seves factures a  30 dies veurà retingut el seu finançament.

Capella ha instat Montoro a pagar en 30 dies la quantitat de 8.000 milions que deuen a Catalunya i a suprimir ministeris de competències transferides, com educació i sanitat. Els pressupostos d'aquests ministeris haurien d'anar a parar a les comunitats, i per això la senadora ha finalitzat acusant el Govern central de tornar a una Espanya antiga: "Ja s'apanyaran, amb  nosaltres els catalans no comptin", ha afegit.

El ministre d'Hisenda li ha respost a la senadora que quan ERC va governar va deixar Catalunya "en bancarrota" i que és el Govern el que està prenent mesures perquè es paguin totes les factures pendents en aquesta comunitat, com en la resta.

"¿I sap el que està tornant amb aquest govern? El creixement econòmic, la creació d'ocupació, la seguretat que les pensions es cobren i que els aturats tenen la protecció real que es mereixen", ha afegit el ministre.