28 de setembre del 2013

'Com és possible que no siguem capaços de posar fi al domini de la casta oligàrquica que governa Espanya en benefici seu des de fa més de 300 anys?'

Jaume Barberà a la conferència inagural de la Catosfera. Foto Vilaweb



El director de 'Singulars' i el director de Roca Salvatella, Marc Cortés, protagonitzen la conferència inaugural de la Catosfera


'"Com és possible que no siguem capaços de posar fi al domini de la casta oligàrquica que governa Espanya en benefici seu des de fa més de 300 anys?'", s'ha preguntat el periodista Jaume Barberà en la conferència inaugural de la Catosfera de Granollers. Barberà ha afegit que, davant d'aquesta 'precarietat', els catalans 'han iniciat un nou camí per fer un país basat en l'ètica i amb una democràcia de més qualitat'. Aquesta primera ponència ha estat protagonitzada pel director de 'Singulars' i pel director de Roca Salvatella, Marc Cortés, qui ha destacat la 'lliçó' que està donant la societat civil catalana en el món digital.

'"Els catalans tenim una il·lusió, i ara hem iniciat un camí que no és d'odi ni és 'anti"'' ."Mentre hi ha voluntat, el somni continua i potser aquest somni s'acabarà fent realitat". Són algunes de les idees pronunciades pel periodista Jaume Barberà en la conferència inaugural de la Catosfera, titulada 'De Catalunya a Silicon Valley'.

El periodista ha culpat la 'casta oligàrquica' que governa l'estat espanyol de la fuga de cervells que està patint el país. 'Governen Espanya des de fa 300 anys en benefici seu i en detriment de tots els ciutadans espanyols', ha assegurat. 'Es van saltar la Il·lustració i van frenar la revolució industrial', ha recordat amb vehemència. 'El meu fill ha hagut de marxar a la força perquè el seu país no li ha pogut oferir feina', ha assenyalat.

En aquesta línia, ha alertat que 'ara la petita i mitjana empresa ha de tancar perquè les entitats bancàries no donen crèdit, quan són aquestes empreses les que creen la riquesa del país'.

Aquesta primera ponència ha estat protagonitzada pel director de Singulars i pel director de Roca Salvatella, Marc Cortés.

Cortés, per la seva banda, ha assegurat que 'la societat civil catalana està donant una lliçó de com lluitar des del món digital contra un estat que se segueix movent en analògic'. En aquest sentit, ha posat exemples d'èxit a la xarxa com 'Verkami', 'The Catalan Project' o el col·lectiu Emma.




Hem recomanat molt  a la Cuca de Llum el llibre-entrevista de Jaume Barberà: "S'ha acabat el bròquil" Edicions B. Barcelona. 2013, un dels llibres d'opinió sobre l'actualitat catalana, espanyola i mundial amb més documentació aportada a cada tema què hem trobat. Tenim una resenya penjada a la portada de la blog.

Un llibre curt (126 pàg.), fàcil de llegir, molt documentat, reflexionat i condensat. 

Al primer bloc exposa i comenta d'informacions econòmiques d'Espanya, però primer la seva ètica sobre el periodisme (de pàg.13 a 26). "El periodisme és compromís" (pàg. 21-22). Es demana "Què és això de la neutralitat? Pots ser neutral, com deia l'historiador social i activista nord-americà Howard Zinn, <<viatjant en un tren en marxa que es dirigeix cap a un precipici?>> (pàg. 21). "La meva forma de ser, i ho dic amb una expressió que m'agrada, és que no tinc la paraula llogada" (pàg.23)

Dades i opinions econòmiques molt molt documentades: compara IRPF a Espanya i a EU; salari mínim; porcentatge del impostos ciutadans espanyols sobre els seus ingressos i % dels beneficis de les empreses de l'Ibex35. Tarifes de la llum, dèficit tarifari. "El 21% del PIB d'Espanya que s'ha entregat en ajudes als bancs" (pàg.21).

Exposa molt clarament el seu parer sobre el veritable problema de fons d'Espanya: "la casta oligàrquica", "la casta que s'ha apropiat de l'Estat", que altres també anomenen "la casta extractiva", o també "l'oligarquia de l'altiplà"; "Espanya ha modificat les estructures econòmiques però no pas les relacions de poder que son les que permeten i promouen les injustícies, l'empobriment" (pàg.103), "Els  que manen formen un sindicat d'interessos. S'han apropiat de l'Estat, porten segles fent·ho" (pàg.27)

Al quart bloc de temes exposa les manipulacions, perversions, intoxicacions, enganys a l'opinió pública per part d'aquesta "casta, aquest Madrid-Centre de Poder" (pàg. 27). "Reflexió del llenguatge...afavoreix la dissolució de conceptes" (pàg.85) ; "S'ens ha ocupat el llenguatge", "amb l'ocupació del llenguatge es pretén evitar que es pensi" (pàg.87) ; "i ells continuen mentint" (pàg. 128);  "la indefensió apresa" (pàg.94-95) (seguirem resumint en els propers dies, perdoni el lector, ...demana molt temps. Cuca de Llum)