28 de novembre del 2013

El 66,8% d'empresaris de la PIMEC es manifesten partidaris de l'estat propi


25/10/2012
Una enquesta de la patronal PIMEC entre els seus associats revela que un 66,8% és partidari d'un estat propi, enfront d'un 21,1% que aposta per un Estat en un marc federal i un 12,1% que aposta per mantenir l'estatus de comunitat autònoma.
A Girona és on hi ha més empresaris partidaris de l'estat propi, amb un 83,2%, seguit a força distància de Tarragona, amb un 65,6% i Barcelona i Lleida, amb un 64,7% i un 63,1%, respectivament. Pel que fa a un estat federal, és l'opció preferida majoritàriament pel 23,3% dels empresaris lleidatans i per un 22,7% dels tarragonins.

Els percentatges canvien, però, si es consideren només les respostes de les petites i mitjanes empreses que tenen, com a mínim, un 30% del seu negoci a la resta d'Espanya. En aquest cas baixen fins al 55% els que volen un estat propi i pugen tant els que s'inclinen per l'estat federal com els que volen conservar l'autonomia.

L'enquesta també revela que una immensa majoria dels enquestats, el 97,5%, són partidaris de millorar el finançament de Catalunya i un 92,2% ho són de permetre que la comunitat recapti els seus impostos. També creuen que un estat propi català seria econòmicament viable.

De l'estudi també es desprèn que un 81,5% creu que una Catalunya independent seria econòmicament viable i un 82,4% es mostra a favor de l'aprovació per part del Parlament de Catalunya de la proposta de promoure una consulta sobre l'autodeterminació.

Quan se'ls pregunta pel boicot, un 44,3% pensa que en patiria "poc", mentre que un de cada quatre preveu que en patiria "bastant", un 23,7% "molt" i un 16,9% "gens". Els més preocupats per aquesta possibilitat són, evidentment, els que depenen més del mercat espanyol.

La PIMEC ha enviat l'enquesta a 2.224 associats i, segons el president de la patronal de la petita i mitjana empresa, Josep González, que s'ha mostrat sorprès per la "contundència de les respostes", la resposta dels afiliats ha estat àmplia i representativa, tot i que també ha admès que "potser contesten els més sensibilitzats".

L'enquesta l'han contestat 2.200 empresaris.
L'enquesta l'han contestat 2.200 empresaris.