13 de febrer del 2014

L'editorial de 'The New York Times' demana un "debat seriós" sobre la independència


                                  Portada d'avui del 'The New York Times'


"Cal plantejar-se si trencar un gran Estat en dos Estats menys és millor per a tots dos", reflexiona el rotatiu estadunidenc

Lluís Goñalons. 13.02.2014
L'editorial del diari nord-americà 'The New York Times' ha demanat avui un "debat seriós" sobre la independència de Catalunya. Així com a Escòcia i al Quebec. Proposa que els països implicats en un procés d'independència "es plantegin si trencar un gran Estat en dos Estats menys és millor per a tots dos".

"Qualsevol debat seriós sobre la secessió -ja sigui a Escòcia, Catalunya o el Quebec- s'hauria de centrar no només en els càlculs econòmics. També cal plantejar-se, tal com el primer ministre britànic David Cameron va instar, si trencar un gran Estat en dos Estats menys és millor per a tots dos", demana el rotatiu estatunidenc agafant-se a les paraules de Cameron.

Reconeix que el flanc econòmic pot ser molt llaminer per als països que volen independentitzar-se, però demana que es miri més enllà. Quan queden 7 mesos per al referèndum escocès, el rotatiu recorda al Regne Unit i Escòcia que els Estats Units, quan es van separar de la Gran Bretanya van advertir en la seva Declaració d'Independència que "els governs establerts d'antic no s'han de canviar per causes lleus i transitòries."



Article més antic del New York Times del mateix tema: 

A Time for More Nations