24 de febrer del 2014

Suport de Letònia a la consulta

Expresidenta de Letònia, Vaira Vike-Freiberga. Imatge d'El Singular Digital.



"Si els catalans se senten que el govern central no representa els seus interessos s'ha de permetre un referèndum", afirma l'expresidenta letona
 
Lluís Goñalons - 24/02/2014 -

L'expresidenta de Letònia, Vaira Vike-Freiberga, s'ha expressat a favor del dret d'autodeterminació de Catalunya. En una entrevista a New Europe l'exlíder letona defensa que la Unió Europea (UE) està formada per "Estats-nació" que són construccions artificials de la història, i que com a tal, poden ser reordenats.

"Si en algun moment [els catalans] senten que el govern central no representa els seus interessos i que tenen una identitat que volen defensar, d'acord amb el principi de la lliure determinació , s'ha de permetre a un referèndum perquè el referèndum és una expressió de la gent elecció i l'opinió de la gent", ha argumentat l'expresidenta letona.

Vike-Freiberga apel·la a la seva pròpia història per justificar el dret de "la lliure determinació dels pobles". Explica que Letònia, havia estat des del segle XVIII sota el règim tsarista. Van trencar amb el règim perquè creien en aquest dret. "Així ho van fer també els estonians, lituans i hongaresos, tots volíem el nostre propi país", ha sentenciat.