14 de juny del 2014

Catalunya diu prou atacs al català a l'escola. (100.000 persones a la manifestació d'avui dissabre 14.06.2014)


Marea verda a Barcelona en defensa de la llengua i el model d'immersió

Xavier Lladó

Vista aèria. Foto El Singular Digital.

Catalunya ha dit prou avui, i de manera massiva, als atacs al català a l'escola. Unes 100.000 persones han sortit al carrer aquesta tarda per defensar el model educatiu català. La marea verda convocada per la plataforma Somescola a favor de l'escola en català ha arrencat poc després de les sis de la tarda de la plaça de Tetuan de Barcelona. El seu objectiu, defensar l'actual model d'immersió lingüística, que fa més de trenta anys que és vigent a Catalunya i que actualment es veu amenaçat per la llei Wert i la sentència del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) que imposa a cinc escoles que facin un 25% de l'horari lectiu en castellà.


Capçalera de la manifestació. Foto El Singular Digital.

Poc després de les set de la tarda la presidenta d'Òmnium Cultural, Muriel Casals, ha començat la lectura del manifest en defensa de l'escola en català. "La llei Wert és una amenaça real, una ofensiva en tota regla contra la nostra escola", ha dit.

Ha estat una manifestació multitudinària i festiva. Els carrers s'han tenyit de verd, que és el color de les característiques samarretes en defensa de l'escola en català. És el punt final d'un curs marcat per les protestes en contra de la LOMCE i les sentències judicials en contra de la immersió.


Representants de la JNC. Foto El Singular Digital.

La plataforma Som Escola, que aglutina una quarantena d'entitats cíviques, culturals i educatives, és qui ha convocat la manifestació. "Per un país de tots, decidim escola catalana" és el lema que l'ha encapçalat. Hi han participat representants de l'Escola Valenciana i de l'Assemblea de Docents de les Illes. Entre els assistents s'hi comptaven la consellera d'Educació, Irene Rigau, la vicepresidenta, Joana Ortega, o el líder d'ERC, Oriol Junqueras.

La presència del PSC ha estat molt discreta, fins al punt que cap dirigent s'ha presentat a la capçalera per fer declaracions. No hi han anat ni Pere Navarro, ni Antoni Balmón, ni Miquel Iceta, ni tampoc la possible nova primera secretària, Núria Parlón. Només s'hi ha vist en segon terme la diputada crítica Rocío Martínez Sampere.


El suport més internacional, Pep Guardiola. Foto El Singular Digital.

Hi havia una segona capçalera amb el mateix lema. Hi han participat famílies amb nens i mestres vinguts d'arreu dels Països Catalans, de Perpinyà a València passant per Palma, i la banda sonora la posen les gralles. També hi participat un centenar de gegants i capgrossos que exemplificat el caràcter festiu i reivindicatiu de la marxa.

La manifestació ha passat per davant de la seu del TSJC i ha acabat al passeig de Lluís Companys davant el parc de la Ciutadella, on s'ha llegit el manifest i hi ha hagut diverses actuacions com els Lax'n'Busto i el Tortell Poltrona. El conductor de l'acte és l'actor Quim Masferrer.


L'Arc de Triomf de Barcelona. Foto El Singular Digital.

Quan s'ha recordat a Jaume Sastre, el professor d'institut de Mallorca que aviat farà quaranta dies que és en vaga de fam en defensa de l'escola en català a les Illes Balears, el públic ha esclatat en aplaudiments.