23 de juliol del 2014

El jutge Santi Vidal ens ha avançat com seria el Poder Judicial en una Catalunya independent.

Audio de Catalunya Ràdio.


Sinopsis:
Estructura judicial actual a Catalunya756 jutges / 385   fis cals  /  després hi ha els metges forenses, els secretaris judicials...- els notaris van apart-.

Es calcula que el 20-25% d'aquesta plantilla optaràn per marxar.  En total haurien de ser al voltant 1000 jutges per anar bé en el futur Estat català, perquè la justícia sigui ràpida. Dels que falten, uns 100 jutges es poden recuperar dels jutges interins, es a dir els substituts, que el mes de  febrer d'aquest any els hi han rescindit el contracte per retallades al pressupost. Els 400 jutges que falten serien proposats pels Col·legis d'Advocats, entre els advocats amb més prestigi, una mica com als països anglosaxons.

Es proposa una justícia de proximitat a cada barri i cada municipi, pels conflictes menors. Això representa el 50% de la càrrega judicial. Al contrari que la reforma que proposa el Sr. Ruiz Gallardón.

Fer una Llei Procesal que marqui molt clar els temps. I això si, tenint al radera un equip, i obligar a les administracions que faciliten la informació que els hi demanin. La idea general és que un cas ha d'estar resolt en un any, des que arriba fins que va a l'arxiu.

Hi hauria un Tribunal Constitucional format per 5 magistrats; explica com s'escollirien, cada un a través d'un mètode diferent a fi que el Tribunal no pugui ser dominat pels partits polítics.
__________ ______


02/12/2013  -  El matí de Catalunya Ràdio
El disseny d'un poder judicial català és un dels 19 informes que està fent el Consell Assessor per la Transició Nacional i el jutge Vidal és un dels experts que s'ha consultat. A l'espai "La justícia al dia" del Matí de Catalunya Ràdio, Vidal ha dit que l'informe diu que una quarta part dels jutges i fiscals que treballen ara a Catalunya, marxarien en cas d'una declaració d'independència i que això s'ha constatat amb enquestes entre els afectats. 

Vidal també ha dit que s'està dissenyant un futur Tribunal Constitucional català amb només 5 membres, un d'ells elegit per sufragi universal, i que no permetria que cap partit pogués imposar els seus candidats. Vidal també ens ha avançat que si Catalunya fós independent, durant un màxim de 5 anys continuarien en vigor les lleis espanyoles per evitar inseguretat jurídica fins que es fessin noves lleis catalanes. Ha precisat que, per exemple, es faria una nova llei processal que fixés un termini màxim perquè els casos arribessin a judici.

http://www.catradio.cat/audio/775015/El-jutge-Santi-Vidal-ens-ha-avancat-com-seria-el-Poder-Judicial-en-una-Catalunya-independent