31 de març del 2015

Catalunya Nord commemora 354 anys del Tractat dels PirineusDissabte encerclaran les institucions en una acció contra la signatura del tractat · Muriel Casals i Carme Forcadell fan una conferència avui a la Casa de la Vila de Perpinyà


La diada de Catalunya Nord que cada any tanca el Correllengua i reivindica d'esborrar el Tractat del Pirineus, es commemora enguany aquest dissabte amb una crida a encerclar les institucions nord-catalanes a Perpinyà. El Tractat dels Pirineus, signat per les monarquies francesa i espanyola el 7 de novembre de 1659, simbolitza la partició de Catalunya, la pèrdua de les institucions pròpies a Catalunya Nord, l'inici de la descatalanització sistemàtica dels antics Comtats i la resistència a la desintegració de la identitat catalana pels regims francesos successius.

Conferència amb Muriel Casals i Carme Forcadell
La presidenta d'Òmnium, Muriel Casals, i la presidenta de l'Assemblea Nacional Catalana (ANC), Carme Forcadell, participen avui a Perpinyà en el debat 'Quina via hem de seguir?', organitzat per la Federació d’Entitats de Catalunya Nord. Un acte públic a les set del vespre a la Sala Aragó de la Casa de la Vila, a plaça de la Llotja de la capital del Rosselló.
Presenta el debat el president de la Federació, Miquel Arnaudies, i quatre representants d'aquesta plataforma d'entitats faran el balanç de les institucions del territori sobre el català i presentaran unes reivindicacions consensuals: 'Els municipis de Catalunya Nord, el Consell General, el Consell Regional, l’estat i les seves administracions'.

Encerclada contra el Tractat dels Pirineus
L'encerclada d'institucions és una novetat d'enguany que vol seguir l'estil d'accions emblemàtiques de la Via Catalana de l'Onze de Setembre, que també va tenir un ramal al nord amb més de dos mil participants. Per participar-hi aquest dissabte a les 16.59 (simbòlicament per l'any de signatura del tractat), cal apuntar-se omplint aquest formulari.

A banda de l'encerclada d'institucions, com cada any es faran els parlaments al peu del Castellet (programa complet), una marxa de torxes i un concert a la Casa Musical amb els grups Taverners, Lafaille Cobla i Orxata Sound System.

___

El Tractat dels Pirineus

En motiu dels 350 anys del Tractat dels Pirineus, l'Institut d'Estudis Catalans ha posat a l'abast del públic el 2009 la traducció dels capítols (pdf) del tractat referents a Catalunya (42, 43, 55, 56, 57, 58 i 59). La traducció és obra de la historiadora Eva Serra, membre de la Secció Històrico-Arqueològica, i va precedida d'una introducció (pdf) de la mateixa autora.