22 de març del 2015

La CUP aprova el full de ruta amb una DUI i un programa d'emergència social



La formació també ha validat un document per a un acord amb altres partits i entitats independentistes


El consell polític de la Candidatura d’Unitat Popular (CUP) ha validat avui el seu full de ruta (pdf) cap a la independència. Proposa un govern 'de ruptura nacional, social i democràtica' per després de les eleccions del 27 de setembre. És un govern que hauria de fer una declaració unilateral d'independència i hauria d'impulsar un programa d''emergència social'.

El document acordat també inclou que el govern que sorgís després del 27-S hauria de crear la hisenda pública catalana i buscar el reconeixement internacional. A més, la CUP també proposa de crear l'assemblea constituent amb l'objectiu de redactar la constitució de la república catalana.

A més del propi full de ruta, la CUP també ha donat llum verda al document (pdf) que concreta l'oferta política a la resta d'agents polítics i socials favorables al dret de decidir per dotar de caràcter plebiscitari de les eleccions del 27 de setembre i encaminar-se cap a l'obertura d'un procés constituent. En aquest document la CUP proposa d'habilitar un espai de treball operatiu més ampli que la Taula per l'Estat Propi i redactar i acordar un full de ruta conjunt basat en el caràcter plebiscitari de les eleccions del 27-S.
La CUP emplaça Podem, ICV o EUiA a sumar-se al procés constituent

La CUP fa una crida perquè s'hi sumi 'tothom que estigui a favor del canvi democràtic'. Segons el diputat Quim Arrufat, això inclou forces com 'Podem, Procés Constituent, ICV, EUiA' a més de sindicats, associacions i entitats. 'Creiem que hem de poder treballar plegats per un procés constituent per Catalunya', ha afegit.

La formació política creu que l'independentisme no aconseguirà més majories socials si no hi ha una proposta política amb prou contingut social i democràtic. Per arribar a aquest punt, admeten que cal articular-ho amb sectors que no són independentistes.

No és un fracàs, és un esgotament

Els diputats Quim Arrufat i David Fernàndez asseguren que aquesta proposta no respon a un fracàs de l'independentisme, sinó més aviat a un 'esgotament' del procés. Arrufat, en aquest sentit, creu que ara 'cal sortir de la zona de confort de l'independentisme' per poder arribar a més gent i acabar amb 'la paràlisi'. 'Cal reorganitzar la tropa', ha indicat irònicament.

Sigui com sigui, la proposta de la CUP exclou 'abans, ara i després' la candidatura conjunta que havia proposat al seu dia el president Mas. En aquest sentit, David Fernàndez ha avisat que 'la riquesa del procés és la seva diversitat i pluralitat'. Fernandez creu que 's'ha confós la unitat amb l'unitarisme' i ha avisat que el caràcter plebiscitari de les eleccions no s'aconseguirà amb 'tres partits polítics', sinó que serà possible gràcies als partits, les entitats socials, els moviments populars i els sindicats.