18 de setembre del 2015

El primer ministre de Letònia Valdis Dombrovskis i vicepresident de la Comissió europea, 'va dir el que va dir' sobre Catalunya i 'no es retracta'


Valdis Dombrovskis, vicepresident de la Comissió Europea | ACN


El vicepresident de la Comissió Europea Valdis Dombrovskis ha assegurat aquest divendres que Brussel·les "no té la intenció d'influir" en unes eleccions catalanes que "ara són realment decisió dels votants". L'exprimer ministre letó, comissari per a l'Euro i el Diàleg Social, ha corregit el portaveu comunitari, Margaritis Schinas, que aquest dijous havia advertit que si part d'un estat membre s'independitza "els tractats ja no s'aplicarien en aquell territori" i "es convertiria en un tercer estat" que hauria de "demanar l'ingrés a la UE". Dombrovskis ha recordat que la Comissió "no fa comentaris" sobre les eleccions i que està "preparada per treballar amb les autoritats escollides democràticament ".
...

Precisament el mateix Dombrovskis havia defensat el 2013, quan era primer ministre de Letònia, que és "necessari prestar atenció" al procés sobiranista català. Preguntat sobre si reconeixeria una Catalunya independent, va admetre: "Francament, per ara no tenim un posicionament oficial sobre aquests temes, però si hi ha una legitimitat del procés diria, teòricament parlant: per què no?". L'actual vicepresident de Juncker va advertir que en cas de declaració unilateral la situació "podria ser més complicada", però no va tancar la porta a un reconeixement. El ministre espanyol d'Exteriors, José Manuel García-Margallo, va protestar convocant l'ambaixador letó a Madrid per demanar-li una rectificació, però Dombrovskis s'hi ha negar. "El primer ministre va dir el que va dir i no vol retractar-se en res", va respondre el seu portaveu.


.............

El primer ministre de Letònia, Valdis Dombrovskis. Foto vilaweb


El portaveu de Valdis Dombrovskis defensa a l'ACN que les paraules del líder letó eren "molt clares"

El primer ministre de Letònia, Valdis Dombrovskis, 'va dir el que va dir' sobre Catalunya i 'no ho retira', segons ha assegurat el seu portaveu, Martins Panke, a l'agència ACN. Després de la reunió entre l'ambaixador letó Janis Eichmanis, i el ministre d'Afers Estrangers espanyol, José Manuel García Margallo, el portaveu del primer ministre de Letònia ha dit que el seu cap de govern 'va ser molt clar' amb les seves paraules. El portaveu Panke ha reiterat, com assegurava el teletip de l'agència, que Letònia encara no té un posicionament oficial sobre la independència de Catalunya. Dombrovskis, però, va obrir la porta al reconeixement. 'Si hi ha legitimitat en el procés diria, teòricament parlant, per què no?'. 

 ...
Letònia, igual que Lituània, ha fet públic un text en què assegura que l'opinió letona respecte a Catalunya "es manté sense canvis". "Es tracta de qüestions de política interna d'Espanya que es tractaran de conformitat amb la legislació espanyola i la Constitució", diu el comunicat, en una frase pràcticament calcada al redactat que ha emès l'ambaixada de Lituània.

També igual que Lituània, Letònia assegura que es va fer una interpretació 'tendenciosa' de les paraules del primer ministre. En aquest marc -i també com els seus veïns- apunta que el procés d'independència de les repúbliques bàltiques no es pot comparar amb cap altre.
 
....
Tot plegat té origen en les entrevistes que l'ACN va fer als primers ministres dels dos països sobre la Via Catalana, inspirada en el seu exemple. El lituà Algirdas Butkevicius va defensar que cada país 'ha de trobar el seu propi camí' i té 'dret de l'autodeterminació', i el primer ministre letó, Vladis Dombrovskis, va obrir la porta a un reconeixement a la independència de Catalunya per part del seu país: 'Si hi ha legitimitat en el procés diria, teòricament parlant, per què no?'.

El ministeri d'Exteriors va cridar els ambaixadors dels dos països a consultes aquest dilluns. Un cop finalitzada la reunió, l'ambaixador letò no ha volgut fer cap comentari a preguntes de la premsa i s'ha limitat a dir que ha estat una trobada 'agradable' i s'ha remès únicament al comunicat. Sobre el fet que Margallo li hagués mostrat el seu enuig per la posició expressada pel primer ministre letó a Catalunya ha apuntat que aquesta és una qüestió que 'li deixa a ell' respondre