19 de setembre del 2015

Mas-Colell deixa clar que en una Catalunya independent no hi faltaran bancs


 

Divendres  18.09.2015
El conseller d’Economia i Coneixement, Andreu Mas-Colell, ha titllat aquest divendres a la tarda el govern espanyol d”irresponsable’ per fer una ‘pressió enorme’ a la banca en contra de la independència de Catalunya i fer servir un sector ‘delicat’ com el financer com a ‘peça d’artilleria’ política. D’aquesta manera, ha contestat al comunicat fet públic per l’Associació Espanyola de la Banca (AEB) i la Confederació Espanyola de Caixes d’Estalvi (CECA), que alerta sobre els ‘riscos per a l’estabilitat financera’ que tindria ‘qualsevol decisió política que trenqués la legalitat vigent’, que ‘comportaria l’exclusió de la Unió Europea i de l’euro d’una part d’Espanya’.

En declaracions a l’ACN, Mas-Colell ha dit que no li ‘estranya’ el comunicat perquè el govern espanyol, segons ell, pressiona diversos sectors polítics i econòmics, però creu que el sector financer és una ‘peça clau’ per a l’economia i ‘convé deixar-lo fora de la política per no crear alarma’. ‘Això ho sap tothom, i el govern espanyol també’, ha conclòs.

A Mas-Colell els arguments de l’AEB i la CECA no el deixen intranquil, perquè assegura que Catalunya, si fos independent, no quedaria fora de la zona euro. ‘No deixarem de cobrar ni pagar en euros, això està escrit en pedra’, ha assegurat.

Així, considera que l’economia catalana és ‘sofisticada i desenvolupada’, i compta amb un ‘gran mercat de serveis financers’, cosa que ‘atreu negoci’. Per això, opina que no faltarien institucions bancàries i financeres que voldrien invertir a Catalunya, encara que fos independent. De fet, segons ell, seran els mateixos membres d’aquestes dues entitats, com La Caixa, el Banc Sabadell, el BBVA o el Santander els que voldran seguir implantats a Catalunya, on ja ‘competeixen intensament per créixer, i no ho deixaran de fer perquè Catalunya és un mercat interessant’. ‘Hi haurà diversos bancs i els ciutadans estaran ben servits’, ha volgut tranquil·litzar.

‘Els EUA no es preocupen per processos democràtics sinó pel Pròxim Orient’

Mas-Colell també ha opinat que la declaració del president dels Estats Units, Barack Obama, sobre la unitat d’Espanya ‘és el que ha d’oferir el govern nord-americà davant de les pressions’ del govern espanyol. El conseller, que ha viscut molts anys als EUA, considera que el govern nord-americà no està preocupat per processos democràtics, sinó pels conflictes al Pròxim Orient, Irak o Iran.

Admet, però, que els EUA prefereixen l’estabilitat, però el conseller assegura que el conflicte polític entre Catalunya i el govern espanyol no se l’han inventat els catalans.