10 de novembre del 2015

10N 2015. Mas proposa una assemblea dels 72 diputats per a elegir president. Baños accepta amb la condició que el vot sigui secret

Una de les intervencions de Mas en el Ple d'avui. Foto d'Europapress



Dimarts  10.11.2015  /   #‎VolemAcord‬

En el debat d’investidura al Parlament de Catalunya, el moment més esperat era la intervenció de la CUP, a càrrec d’Antonio Baños, i la rèplica d’Artur Mas, que aspira a la presidència. En aquesta rèplica ha estat quan Mas ha sorprès amb la proposta de reunir els 72 diputats de Junts pel Sí i la CUP per decidir en una votació qui ha de ser el president. Mas ho ha dit així: ‘Vostè deia que som 72 per tirar endavant el projecte de construir un estat a Catalunya, potser per altres qüestions no serem 72 perquè no donaran suport a altres coses. Si som 72 per tirar endavant el projecte sobiranista, per què no ens reunim un dia, votem i decidim?’

Captura de pantalla del parlament d'Antonio Baños: "Si em permet, President, torni dijous"



Baños havia repetit diverses vegades que una cosa que era evident és que hi ha 72 diputats independentistes que han de fer avançar el procés iniciat dilluns amb la declaració aprovada al parlament. La proposta de Mas ha estat rebuda amb rialles als bancs de la CUP. I quan Baños ha tornat a parlar a la tribuna d’oradors, ha dit que acceptava la proposta de Mas sempre que el vot fos secret. ‘Potser ens entretindríem…’, ha afegit Baños, suggerint que no tots els diputats de Junts pel Sí votarien Mas.

Mas ha fet que sí amb el cap des de la butaca. I també han acceptat des de la bancada de Junts pel Sí. Per exemple, el diputat Germà Bel, ha piulat que havien acceptat la contraproposta de Baños:




 .....................



... Però per bé Antonio Baños ha rebutjat frontalment la candidatura del convergent -"no sortirà d'aquest hemicicle fet capità, però no dubti que la tripulació hi és"- , també s'ha esmerçat en presentar el seu "no" com un "no" conciliador. "Torni vostè dijous", li ha deixat anar. I Mas s'hi ha agafat com si fos un clau roent.

En aquesta primera votació, Mas havia d'aconseguir el suport de sis diputats cupaires per assolir la majoria absoluta dels vots (68). Dijous es tornarà a repetir el debat i la votació, moment en què Mas només necessitarà la majoria simple per ser investit. En tant que C's, PSC, CSQP i PP sumen 63 diputats, Mas en tindria prou amb dos vots favorables de la CUP -i vuit abstencions- per ser escollit, per 64-63.

El cara a cara entre Baños i Mas ha transmès una certa sensació de fair play entre la CUP i Junts pel Sí. Fins i tot s'han permès insinuar una reunió-assemblea dels 72 diputats independentistes per escollir president. Baños, tot i la duresa dels seus raonaments, s'ha esmerçat a l'hora de presentar la seva postura amb una certa voluntat de conciliació. La CUP vol defugir de personalismes, assegura, en paral·lel que afirma: "Tenim un enemic, que ha posat en marxa la maquinària de l'Estat." Reconeixement a Mas

Durant la intervenció inicial, Baños ha reconegut que Mas havia actuat de manera correcta durant l'anterior legislatura, sobretot a l'hora d'escoltar les demandes ciutadanes. "Vostè ha anat a la deriva, i ho dic com un mèrit. I ha estat un dels seus encerts. Ha posat les urnes quan les hem demanat, ha copsat el clam, i ho ha fet a vela, motor i rem. Li ho reconeixem", ha assegurat.

Mas, en aquest context, li ha retret que li critiquéssin la gestió de l'autonomia, les retallades i les polítiques d'austeritat. En tant que la CUP mira cap al futur, argumentava, i el propi candidat s'autoimposa un límit de 18 mesos de govern, assegurava que tot plegat podia afavorir l'entesa.

"És personalisme dir que hi haurà una legislatura curta?", s'ha demanat. "Entenc que aquest és el meu últim període, i després marxo. Personalisme seria pensar que si tiro això endavant, després quants anys em queden per davant! I no", ha insistit. "Senyor Baños: hi ha marge per entendre'ns, crec jo", encara hi ha afegit.

Dijous, segon round. Amb la presumible intervenció del Tribunal Constitucional espanyol (TC) aquest dimecres. I l'acció oficial -i legal- del Parlament en l'àmbit internacional. I la legislatura de la desconnexió en marxa. I la hipotètica reunió-assemblea dels 72 diputats independentistes a l'aire.