10 de gener del 2016

Qui és Carles Puigdemont?, a vilaweb


Carles Puigdemont, en el moment de ser proclamat batlle de Girona, el 13 de juny de 2015 (fotografia: ACN).

Carles Puigdemont, en el moment de ser proclamat batlle de Girona, el 13 de juny de 2015 (fotografia: ACN).


Batlle de Girona des del 2011 i diputat al parlament des del 2006.

Carles Puigdemont i Casamajó (Twitter) té cinquanta-quatre anys i és fill d’Amer (Selva). És periodista de professió i va cursar estudis de filologia catalana al Col·legi Universitari de Girona. Va treballar al diari el Punt, fou director de l’Agència Catalana de Notícies i director general del periòdic Catalonia Today. Va entrar en política quan va afiliar-se a la Joventut Nacionalista de Catalunya (JNC). Començà l’activitat política el 2006, quan esdevingué diputat per CiU a les eleccions al Parlament de Catalunya. Va revalidar aquesta funció el 2010, el 2012 i el 2015. A les eleccions del 27-S va ocupar la tercera posició de la llista de Junts pel Sí de Girona, darrere de Lluís Llach i Anna Caula. Anteriorment, havia estat director de la Casa de Cultura de Girona (2002-2004).

Políticament, Puigdemont representa la branca socialdemòcrata de CDC i té unes fermes conviccions independentistes.

El 2007 va encapçalar la llista de CiU a l’Ajuntament de Girona, però no va guanyar les eleccions i va romandre a l’oposició. A les del 2011 va trencar l’hegemonia del PSC a Girona –que hi havia governat trenta-dos anys, des de la transició– i va esdevenir batlle de la ciutat. El 2015 va revalidar la victòria i continuà a la batllia. El juliol de l’any passat va substituir Josep Maria Vila d’Abadal com a president de l’Associació de Municipis per la Independència (AMI).

És autor del llibre Cata… què? Catalunya vista per la premsa internacional (La Campana, 1994) i de diversos assaigs sobre comunicació i noves tecnologies. També és col·laborador habitual de mitjans de comunicació. És membre del Col·legi de Periodistes de Catalunya.
L’última entrevista de VilaWeb a Carles Puigdemont va ser el juliol de l’any passat: ‘Si Barcelona se suma a l’AMI, serà definitiu per al procés’. I uns mesos abans, durant la campanya electoral de les municipals, va concedir aquesta: ‘La gran majoria d’ajuntaments seran en mans del “partit del procés”‘. A principi del 2015, Puigdemont va respondre les preguntes de la sèrie ‘Faces of independence’: ‘Tinc el convenciment que la nostra generació pot aconseguir la independència’



Us oferim alguns vídeos de Puigdemont.

En primer lloc, podeu veure un capítol del programa ‘Implicats’ de VilaWeb, en què Puigdemont conversava amb lectors del diari (8 de febrer de 2013):
Cliqueu al link de vilaweb; per veure els dos vídeos, rodeu al final de la pàgina i els trobareu  després del texte
>>> Aquest vídeo és del dia que va defensar el dret de decidir de Catalunya davant el príncep espanyol (ara rei) Felipe de Borbó (3 de juny de 2013).
> En primer lloc, podeu veure un capítol del programa ‘Implicats’ de VilaWeb, en què Puigdemont conversava amb lectors del diari (8 de febrer de 2013):