10 de febrer del 2017

La defensa de Rigau acusa el govern espanyol de mala fe processal

L'advocat de Rigau, Jordi Pina, exposa les seves conclusions durant la vista d'aquest divendres Foto: JOSEP LOSADA.


> L'advocat Jordi Pina creu que l'executiu va utilitzar el TC per intentar aturar el 9-N i li va donar noves competències per poder castigar els encausats 

> Afirma que el judici busca “la mort política” de Mas, Ortega i Rigau 

L'advocat de l'exconsellera Irene Rigau, encausada en el judici pel procés participatiu del 9 de novembre de 2014, ha creu que el govern espanyol ha actuat amb “mala fe processal”. En la seva opinió personal, l'executiu del PP “vol la mort política” dels exmembres del govern jutjats per la consulta.

En la presentació del seu informe final aquest divendres a la tarda, el lletrat ha demanat al tribunal que abans d'acusar la seva clienta d'haver actuat amb mala fe processal cal preguntar-se si no és el client de l'Advocat de l'Estat, és a dir, el govern espanyol, el que va actuar amb mala fe quan va recórrer al Tribunal Constitucional (TC) per intentar aturar la consulta del 9-N.

Pina ha afegit que el govern del PP va impulsar el 2015, un més després que s'acusés els tres exmembres del govern, una modificació de la llei del TC per atorgar-li facultats executives que no tenia quan van passar els fets. En aquest sentit, ha recordat que les resolucions de l'alt tribunal són “declaratives” i no “executives”.

Al seu parer, el govern espanyol està al darrera de l'acusació de prevaricació, amb penes més altes que la de desobediència, de fins a 10 anys d'inhabilitació, perquè busca “la mort política dels tres acusats”.

Pina ha defensat que Rigau no va fer “cap resolució prevaricadora” i és “impossible que cooperés tècnicament en els delictes que se li imputen”.

“El fiscal no va fer ni un requeriment ni un advertiment a Irene Rigau, només li va enviar una carta demanant aclariments”, ha remarcat.

Per l'advocat, l'executiu de Mariano Rajoy va menystenir la consulta del 9-N fins que va veure que hi havia 40.000 inscrits. “Aleshores a algú se li va acudir anar al TC per aturar-ho”, ha assenyalat

En aquest sentit, ha destacat que aleshores el fiscal va decidir “encertadament” no paralitzar el 9-N per evitar mals majors. Per aquest motiu, s'ha preguntat per què el ministeri públic no contempla que els encausats van fer la mateixa reflexió en aquells moments. “Si vostè va ponderar el conflicte de bé i malament, no creu que Rigau també s'ho va poder representar?”, ha dit.
http://www.elpuntavui.cat/politica/article/17-politica/1066693-la-defensa-de-rigau-acusa-el-govern-espanyol-de-mala-fe-processal.html?utm_source=facebook&utm_medium=xarxes&utm_campaign=xarxes