1 d’agost del 2017

Süddeutsche Zeitung: "Espanya amenaça els catalans en comptes de festejar-los"Lluís Bou
Barcelona. Dimarts, 1 d'agost de 2017


El Süddeutsche Zeitung, el gran diari de Munic, ha publicat avui un reportatge sobre el procés català on es mostra visiblement sorprès per l'actitud del govern espanyol. Al mateix títol, el rotatiu destaca que el president Mariano Rajoy no estigui fent una política de bones maneres amb Catalunya. "Espanya amenaça els catalans, en comptes de festejar-los", diu el text, que firma Thomas Urban des de Madrid.

Segons el rotatiu alemany, la situació enrarida es va viure en la recent commemoració del 25 aniversari dels Jocs Olímpics de Barcelona, quan en la recepció del Palauet Albéniz el rei Felip VI es va mostrar "inhibit" mentre que el president Carles Puigdemont "irradiava bon humor". El diari explica que Puigdemont vol aconseguir una República catalana a través d'un referèndum el pròxim 1 d'octubre, i que el govern espanyol s'hi vol oposar "per tots els mitjans".

El Süddeutsche recorda les diferents amenaces que ha fet l'Estat, i cita en aquest sentit les paraules de la "impetuosa" ministra de Defensa, María Dolores de Cospedal, quan va recordar que l'Exèrcit té entre les seves funcions la defensa de la unitat d'Espanya. Però també analitza que el PSOE s'ha oposat a l'aplicació de l'article 155 de la Constitució, i que per tant "no hi ha cap majoria al Congrés per a una solució violenta" respecte a Catalunya. Segons el diari, per això Rajoy ho confia tot a la Fiscalia, i a la vigilància dels comptes de la Generalitat. Però en aquest aspecte, apunta que fins ara la vigilància no ha dut enlloc perquè només s'ha trobat una factura de 6.150 euros, i que la Generalitat argumenta que era per a un manteniment per al sistema informàtic.

El rotatiu afegeix que també s'està amenaçant el patrimoni dels polítics, funcionaris i empreses que col·laborin en la celebració del referèndum, i que això ha provocat la dimissió de diversos consellers. També apunta que a l'expresident Artur Mas el Tribunal de Comptes li demana ara els euros que va costar el 9-N.
http://www.elnacional.cat/ca/politica/sueddeutsche-zeitung-espanya-catalans_179652_102.htmlLa mateixa notícia a Vilaweb: 

Un diari alemany de referència adverteix Rajoy que si impedeix l’1-O regalarà ‘una victòria aclaparadora’ als independentistes a les eleccions vinents
El rotatiu assegura que els diplomàtics europeus no entenen per què el govern espanyol no fa 'cap gest per a seduir els catalans'

El diari alemany de referència Süddeutsche Zeitung (SZ) es fa ressò del procés català i adverteix el govern espanyol que, si inhabilita el govern de la Generalitat o si impedeix el referèndum de l’1 d’octubre, regalarà ‘una victòria aclaparadora’ als partits independentistes a les pròximes eleccions al Parlament de Catalunya.

El corresponsal a Madrid del SZ, Thomas Urban, diu que els politòlegs coincideixen que la solució que hauria d’adoptar l’estat espanyol ‘no és la prohibició’, atès que, si els atacs contra Catalunya augmenten, també ho faran ‘els crits a favor del referèndum’. Explica la situació de frec a frec entre els partidaris de la independència i els qui no ho són i assenyala que més de la meitat de la població contrària a la independència és partidària del referèndum ‘com a via per a pacificar la societat’.

El rotatiu es fa ressò de les amenaces de la fiscalia a què estan sotmesos els polítics independentistes, funcionaris i empresaris partidaris del referèndum, i també de les dimissions d’alguns membres del govern per a protegir la seva família i el seu patrimoni. El diari alemany també explica la inhabilitació de l’ex-president de la Generalitat Artur Mas per haver estat al capdavant del 9-N.

Urban també recorda l’amenaça de l’estat d’utilitzar l’exèrcit per a garantir ‘la unitat d’Espanya’, i que, segons que va dir la ministra de Defensa espanyola, María Dolores de Cospedal, el cos militar té suficients mitjans ‘per terra i mar’ per a garantir la integritat territorial.

El diari alemany explica els controls escrupolosos a què estan sotmesos els comptes de la Generalitat per impedir que es destinin diners a l’organització del referèndum. No obstant això, Urban diu que els funcionaris d’Hisenda ‘no han trobat gaire cosa’, tot i que es fa ressò de l’episodi ridícul d’una despesa de 6.150 euros, que va aparèixer a tots els mitjans, destinada al manteniment rutinari del sistema informàtic.

En referència a la negativa reiterada al diàleg per part de l’estat, Urban destaca que els diplomàtics europeus no entenen que el govern de Mariano Rajoy no faci ‘cap gest per a seduir els catalans’. Si ho fes, diu Urban, ‘Madrid tindria possibilitats d’imposar-se al conflicte’.
http://www.vilaweb.cat/noticies/un-diari-alemany-de-referencia-adverteix-rajoy-que-si-impedeix-l1-o-regalara-una-victoria-aclaparadora-als-independentistes-a-les-properes-eleccions/