5 de desembre del 2017

El Suprem retira la petició d’extradició de Puigdemont i els consellers perquè la justícia belga no li limiti les acusacions



El dia 14 el jutge belga s'havia de pronunciar sobre la petició d'extradició 

El jutge del Tribunal Suprem espanyol Pablo Llarena ha decidit de retirar les ordres de detenció que la jutgessa de l’Audiència espanyola Carmen Lamela va emetre contra el president Carles Puigdemont i els consellers Toni Comín, Meritxell Serret i Clara Ponsatí. I ha dit que es comuniqui aquesta decisió a la justícia belga, que el dia 14 vinent havia de comunicar si acceptava la petició d’extradició.

Llarena ha pres aquesta decisió perquè si el jutge belga dictaminés que el president i els consellers no poden ser jutjats per rebel·lió ni per sedició, això li podria limitar la capacitat d’actuació contra ells.

En la resolució, el magistrat argumenta que desisteix de la col·laboració de la justícia belga perquè, després d’haver estat emeses les ordres, s’ha definit que els fets que s’investiguen es van dur a terme de manera ‘concertada per part de tots els investigats’ i que, per tant, considera que tots han de formar part d’una ‘unitat jurídica inseparable’ que s’ha d’instruir al Suprem. I afegeix: ‘L’actual manteniment de les ordres de detenció no facilitaria l’adequat desenvolupament del procés perquè, ja que és possible que l’estat requerit [Bèlgica] denegui parcialment l’execució de les ordres de detenció, es possibilita una restricció del títol d’imputació per als qui es troben fugits, cosa que dificultaria la resposta homogènia que va justificar l’acumulació de les actuacions i introduiria pertorbacions de defensa per als investigats que sí que estan a disposició d’aquest òrgan instructor.’

És a dir, no vol que la justícia belga decideixi sobre la situació de Puigdemont i els altres quatre consellers. En la resolució, a més, Llarena posa de manifest que tots han mostrat ‘la intenció de retornar a Espanya amb la finalitat de prendre possessió i exercir uns càrrecs electes’, car s’han presentat a les eleccions del 21-D.

Si vénen, els detindran
El jutge ha retirat només l’ordre de detenció europea, però no pas l’espanyola, de manera que, en cas que tornessin a Catalunya, podrien ser detinguts immediatament, segons que ha recordat l’advocat de Puigdemont, Jaume Alonso-Cuevillas, en declaracions a Catalunya Ràdio.

Què pot passar ara? La fiscalia belga encara no s’ha pronunciat, i les parts poden presentar un recurs contra aquesta ordre de Llarena. Si romanguessin a Bèlgica, s’hi quedarien sense poder ser extradits i no se sap si podrien sortir-ne. Segons Alonso-Cuevillas, cal analitzar quins efectes tindria aquesta decisió en cas que anessin a uns altres estats europeus.

Vegeu el comunicat del Tribunal Suprem espanyol: