25 de gener del 2018

25.01.2018 - El govern espanyol impugnarà la candidatura de Puigdemont com a president de la Generalitat







(anunciat avui a les 12:30h.)
La vicepresidenta Soraya Saénz de Santamaría ha anunciat que el govern espanyol vol impugnar davant del Tribunal Constitucional la candidatura de Carles Puigdemont com a president de la Generalitat. En aquest sentit, ha demanat al Consell d'Estat una informe per engegar la maquinària el més aviat possible.

La vicepresidenta ha explicat que Mariano Rajoy ha firmat la petició per demanar un informe al Consell d'Estat per impugnar la resolució del president del Parlament, Roger Torrent, en què proposa formalment Carles Puigdemont com a candidat a la presidència de la Generalitat. "Això portaria suspensió d'aquesta decisió", ha assegurat. Una impugnació que interposarien aquest divendres mateix si és possible.

Per la segona de l'executiu espanyol, la decisió es fonamenta és que "l'estat jurídic actual és incompatible" amb la compareixença personal de Puigdemont a la cambra, el qual quan entri a l'Estat seria detingut.
"La situació jurídica de Puigdemont li impedeix ser present a la investidura, perquè en el moment que trepitgi Espanya serà detingut."
 

El govern espanyol també ha demanat una "consulta potestativa" al consell d'estat sobre "alguns extrems que es discuteixen al Parlament de Catalunya".
"Dues peticions d'informes del Consell d'Estat: primer per impugnar la resolució de Torrrent a la proposta de Puigdemont. Això portaria la suspensió d'aquesta decisió".
Sáenz de Santamaría ha assegurat que la mesura es refereix a Carles Puigdemont, però que Roger Torrent pot proposar un altre candidat:
"El que estem dient és que Torrent no pot proposar a Puigdemont com a candidat, però sí pot proposar un altre candidat. Si ell proposa un candidat que pugui dur a terme la investidura, cap problema, això és una altra cosa."
Ho ha fet en una roda de premsa a la Moncloa. Una convocatòria que ha fet per sorpresa, anunciada amb només una hora d'antelació, on la vicepresidenta espanyola només avançava que explicarien les "últimes decisions que han pres per garantir el compliment de la legalitat a Catalunya".