24 d’abril del 2018

Què us sembla, el groc és una dèria? v.3

Groc

«Conec poc casos com el català, on només el color, sense afegits, tot sol, d'una manera pura, ja baste per a representar una idea» 
 Vicent Partal, Vilaweb, 24.04.2018



"...un simple color, el groc humil, en el símbol de la revolta.(...) El fet més curiós de tot plegat és que són ells, amb aquesta seua obsessió, que han creat el símbol. Quan varen arribar a exigir que les fonts no fossen grogues en plena campanya electoral, quan van fer traure samarretes i camises als qui anaven a veure un partit de futbol."



22.04.2018  La policia requisa totes les samarretes grogues a la final de la Copa del Rei a Sevilla. El partit, molt bo,  5-0 a favor del Barça


Plaça de Catalunya, Barcelona. Paradeta que em té el cor robat. Un dia qualsevulga. I aquest hivern ha sigut molt fred.



Darrerament trobem elements decoratius gros en els llocs més insospitats. Atés que és un tó cridaner, farem un repaset a alguns casos que hem recollit, sense voler ser ni de bon tros exhaustius. Al Parlament els trobem en alguns seiens de l'hemicicle.


Al Camp Nou


Dos captures de pantalla de la TV alemana el dia que alliberaren a Puigdemont



A la capçalera de la mani del 8 novembre 2017, demanant l'alliberament dels Jordis, en va per cert. Potser pel voraviu grogós?


Més pancartes grogues. Crec recordar que era a la mani de novembre per demanar l'alliberament del presos polítics que estan a Estremera i a Soto del Real (els Jordis).



Manifestació d'uns 44-50.000 o potser 60.000 catalans, o n'hi que diuen que encara més a Bruxel·les: 7 desembre 2017. És evident que el groc s'ha pres com color identificatiu, no es perdran, no.




 
Cartell de la manifestació de Bruxel·les, en groc evidentment. Lletres negres que ofereixen un màxim contrast visual. En Biologia s'en diu "coloració aposemàtica", donc efectivament els animals amb verí la vesteixen per tal d'avisar que no els amoïnin: abelles, vespes, serps verinoses...




 Veieu aquí com el CDR de Sabadell acumula bidons grocs de lleixiu a la plaça per protestar de la corrupció. Aquí teniu un altre cas de coloració aposemàtica, es a dir, coloració d'advertència de perill.




Sense saber res de noms tècnics, ja els taxis de Barcelona han adoptat la coloració aposemàtica, per tal que els veiem de ben lluny.



 
Veieu aquí als manifestants que van anar a Bruxel·les, abrigats amb gorros grocs el vespre a la Grand Place.




 També a Bruxel·les a la mani del 7 decembre, dominància del to groc, molt adïent amb la llum tenue d'aquell pais.



Resultat dels escons obtinguts al Parlament, a les darreres eleccions del 21-Desembre 2017. Suma d'escons dels partits pro independència presentat amb fons groc.



De Bruxel·les a Reus: els avis es reuneixen cada dia a les 12h per demanar l'alliberament dels presos polítics. Aquestes bufandes tant llargues les teixeixen les àvies en equip per tal d'equipar tota la colla.


Realment em sap greu no tindre fotos de les fonts il·luminades de groc de Barcelona, i prohibides els dies anteriors a la votació del 21 -Des 2017.  Us les poso quan les trobi. 



Les àvies a la  plaça Catalunya, montant la paradeta i fent mitja i país, tot alhora. Aquesta imatge a mí m'entendreix, que voleu que us digui.







Aquestes àvies de Barcelona són d'un altre dia; teixint bufandes grogues a la Pl. Catalunya a BCN. M'han dit que s'han proposat fer la bufanda groga més llarga i  entrar en el record Guiness, i no patiu que ho faran. 02.03.2018. Foto Cuca de Llum.

    Han treballat molt. Fixeu-vos quines bufandes tan infinites. 02.03.2018. 
 Foto Cuca de Llum.

 Metres i metres, sempre de color groc.
02.03.2018. Foto Cuca de Llum.




Ara fa una setmana es van embolicar les columnes de una plaça a Vilanova, per preparar-la pel carnaval. Igualment embolicat un fill de Vilanova que ha merescut una estàtua, aqui el teniu:
Per qui té una dèria, tots els objectes parlen, fins i tot paraigües!

L'ajuntament de Santa Coloma de Gramenet, governat pel PSC amb Núria Parlon al capdavant, vol prohibir la publicitat de Catgas a un pavelló del municipi perquè és de color groc. 










Noticia relacionada:
>  Tornen·hi: La Guàrdia Civil persegueix l’Ajuntament de Calella per un llaç groc de Nadal


> Felip V va fer executar catalans per portar el llaç groc
Un article publicat avui a El Punt Avui recorda que Felip V va manar publicar un ban castigant amb pena de mort qui portés algun llaç o cinta de color groc. 
(El groc és un color amb molta història al darrere, com veieu)