26 de març del 2018

‘Espanya una altra vegada’: Editorial molt dur de The Times contra la repressió contra els catalans
'Madrid necessita començar a parlar amb els seus oponents i en comptes de voler posar-los a la presó', explica el diari 26.03.2018 
‘D’ençà de l’octubre de l’any passat, el govern espanyol ha tractat de manera insistent el tema espinós del separtisme a Catalunya amb imprudència, mà dura i un desig aparent de fer encara pitjor una situació difícil’. Amb aquesta duresa arranca The Times el seu editorial d’avui que es titula ‘Espanya una altra vegada’. El diari és molt crític amb el govern espanyol i recorda la situació dels sis polítics exiliats. En aquest sentit, explica que després de la detenció de Puigdemont, si és extradit, pot ser condemnat a trenta anys de presó.

The Times recula a l’1-O per a contextualitzar la situació: Es van desplegar antiavalots que requisaven urnes i disparaven als catalans de totes les edats amb pilotes de goma. Centenars van ser hospitalitzats. El diari defineix la declaració d’independència del 27-O com un ‘acte ostentós’ sense més, però continua: El referèndum va ser il·legal d’acord amb la constitució espanyola i els tribunals van ordenar a la policia que l’evitessin. Tanmateix, les imatges dels dissidents essent atacats als col·legis electorals van fer un flac favor a la defensa de la unitat d’Espanya.

‘El que ha vingut després tampoc no ha ajudat’, relata The Times. Per això recorda que després de la DUI, la Moncloa va intervenir la Generalitat, va forçar eleccions i tretze polítics catalans van ser empresonats o l’exili. A partir d’aquí, el diari menciona les traves judicials que ha imposat l’estat espanyol perquè Carles Puigdemont o Jordi Sànchez siguin investits.

El fet que totes les decisions les hagin pres jutges i no pas polítics fa encara més evident el pla de Madrid per a frustrar els independentistes en la immobilitat. Mariano Rajoy no ha fet cap pas real per entendre perquè una part tan significativa dels catalans anhela la independència’, continua The Times.

Segons el diari, l’estat espanyol té una ‘por existencial’ als moviments independentistes del Principat, però també del País Basc. Tanmateix, això no és excusa per a tractar un moviment pacífic i lleugerament estrident com l’independentisme com si fos un perillós exèrcit rebel. The Times considera que la independència és ‘una mala idea’, sobretot pel conjunt de l’estat espanyol, i per això demana recuperar una atmosfera política tranquil·la perquè s’imposi l’estadisme. En aquest entorn, és ‘possible’ que una majoria de l’independentisme accepti un major autogovern i estabilitat.

‘Cercant una imatge de duresa, el govern de Rajoy sembla aterrit. Pitjor encara, està atorgat autoritat moral a un moviment polític frívol [l’independentisme] que moltes vegades no se la mereix. Madrid necessita començar a parlar amb els seus oponents i en comptes de voler posar-los a la presó’, conclou The Times.


https://www.thetimes.co.uk/article/spain-again-mmzzmfvxwSal Mallen:  Mordaç crítica de rajoy @thetimes editorial, & @KRLS "s ' ha de permetre plantar-se en eleccions & retorn unimpeded"

No és la primera vegada que @thetimes ha escrit que puigdemont hauria de permetre tornar sense cap amenaça d ' arrest. Ho van fer abans de les eleccions de 21 dec, també afirmant que se li hauria d ' haver permès aguantar. Va fer - però rajoy no acceptarà els resultats!