19 de març del 2018

Puigdemont és a Ginebra: Puigdemont exigeix a la UE que intervingui en el cas català a 'Le Figaro'Albert Acín
Foto: Efe Barcelona. - Diumenge, 18 de març de 2018El president Carles Puigdemont demana a la Unió Europea que faci una clara mostra a favor de "els drets civils i polítics fonamentals" a Espanya i Catalunya. Així ho ha explicat el cap de l'executiu català en una entrevista al diari francès Le Figaro, des d'on fa una crida al diàleg per desencallar el cas català.

Per a això, creu que la Unió Europea hauria d'intervenir en el conflicte entre les institucions catalanes i espanyoles. "No puc imaginar una solució sense negociació amb la participació d'un tercer que pugui exercir el paper de mediador", explica el president al diari francès. I és que, segons assenyala Puigdemont, el diàleg és d'interès "per als catalans, els espanyols" i també els europeus.

Puigdemont va arribar ahir a Suïssa. I, segons sosté, no és per denunciar Espanya per violació del dret d'autodeterminació davant de l'ONU, que té seu a Ginebra, on participa en un col·loqui aquest diumenge. L'esmentada demanda, tal com recorda Puigdemont, ja s'està tramitant en el Consell de Drets Humans de la mateixa organització.

Puigdemont, a Ginebra

El president Carles Puigdemont ja està a Ginebra. Va arribar ahir a primera hora de la tarda en un nou desafiament a la Fiscalia en desplaçar-se de nou per Europa.

"Volant cap a Ginebra. Els propers dies parlarem intensament de Catalunya i explicarem el seu dret a ser una República independent. Parlarem alt i clar malgrat l'intent d'arrest contra nosaltres de l'aparell repressor espanyol", va comptar el president en un missatge sobre el viatge que no ha agradat a la justícia espanyola, que va exposar que podria activar la detenció i extradició. Una possibilitat que va negar la mateix sistema judicial suís.


Més Notícies:
>> "Le Temps": "Carles Puigdemont à Genève: la visite qui fait «grincer les dents» en Espagne"
L’ex-président de la Catalogne est l’invité du festival des droits de l’homme à Genève. Une tribune offerte au politicien?

>> "Sis agències internacionals entrevisten Puigdemont a Ginebra
El Nacional. Barcelona. Diumenge, 18 de març de 2018.  
"...El president ha assegurat que plantejarà a l'exdiputada de la CUP, Anna Gabriel de "quina manera" pot "ajudar" al Consell de la República que està impulsant a Brussel·les."

...... 
 

Familiars dels presos acuden a l'ONU per fer "un crit d'auxili"

 

Carlota Camps (enviada especial)
Foto: C.C. | Vídeo: acn
Ginebra. Dilluns, 19 de març de 2018

El cas català arriba aquest dilluns a l'ONU. Familiars dels presos, conjuntament amb l'Institut Català de Drets Humans, s'han desplaçat aquests dies a Ginebra per denunciar la vulneració dels drets humans a Catalunya. Tal com ha apuntat Laura Masvidal, dona de Joaquim Forn, l'objectiu del viatge és fer "un crit d'auxili" a la comunitat internacional. 

 "Per nosaltres estar avui aquí és molt important, perquè quan et sents molt indefens a casa teva i et llegeixes les argumentacions del jutge i veus que no s'ajusten al que hauria de ser, necessites que algú t'escolti", ha defensat Masvidal, que ha denunciat la presó preventiva que s'ha imposat als polítics catalans com al seu marit. "Sembla mentida que al 2018 estigui passant això en un Estat de la Unió Europea", ha sentenciat.

Per altra banda, Txell Bonet, parella de Jordi Cuixart, ha denunciat que hi ha una vulneració dels drets dels infants, ja que tres dels presos tenen fills que són menors d'edat. En el seu cas, amb un nen d'11 mesos, ha de fer més de 1.200 quilòmetres perquè el seu fill pugui estar amb el seu pare. "La presó preventiva sempre s'ha de valorar molt i s'han de buscar alternatives perquè hi ha una cosa que és el bé superior del menor", ha recordat, citant el Conveni Universal dels Drets dels Infants. 

A més, Masvidal ha parlat del fet que Forn hagués donat positiu en la prova de tuberculina que se li va fer a la presó, i ha assegurat que "tenir a la presó una persona amb el risc que surti malalta o pugui agafar una malaltia, doncs és per pensar-s'ho". Tot i això, Masvidal no ha volgut fer gaire incidència en aquest fet i ha posat l'accent en les motivacions que justifiquen que estiguin empresonats a Madrid. "La justificació de que estiguin a Estremera és que estiguin a disposició del jutge, però pràcticament no l'ha cridat", ha recordat.

En aquest sentit, han denunciat tant les dificultats logístiques que suposa anar un cop per setmana a Estremera, com l'elevat cost que té. 

Bonet i Masvidal han fet aquestes declaracions a la premsa davant la seu de l'ONU a Ginebra, on durant els dies d'avui i demà participaran en diverses sessions sobre la regressió dels drets humans a Espanya. Aquest migdia Masvidal participarà en una conferència acompanyada del jutge emèrit del Suprem Martín Pallín, del professor del dret de protesta de la Universitat d'East Anglia (Regne Unit), Michel Hamilton, entre d'altres.

"El TC s'està excedint"

Hamilton i Pallín també han fet unes breus declaracions davant la premsa a l'entrada del recinte de l'ONU on han parlat del cas català i de la situació dels drets humans a Catalunya. En aquest sentit, Pallín ha denunciat que s'hagi criminalitzat un acte parlamentari. "Això no té sentit en una Europa democràtica", ha denunciat. 

A preguntes de la premsa, sobre el fet que el TC pugui decidir quan es posa el compte de la legislatura en marxa, Pallín ha assegurat que l'última resolució del Constitucional el va convertir en un "tribunal orquestra", però ha assegurat que creu que s'està "excedint de les seves funcions". "Algú deliberadament ha aprofitat per donar-li unes competències que no tenen altres tribunals constitucionals", ha denunciat. A més, ha defensat que Jordi Sànchez hauria de poder ser investit president de la Generalitat.

Per altra banda, Hamilton ha denunciat que hi ha una "seriosa violació" dels drets humans a Catalunya i s'ha mostrat confiat que l'acte d'avui ajudarà a posar-ho de manifest davant la comunitat internacional. Hamilton, a més, opina que la llibertat de reunió "no ha estat protegida" a Catalunya i reclama una reacció "en l'àmbit internacional" perquè el procés es mogui "cap a una solució".

A l'acte a l'ONU també hi participarà el president de l'Institut de Drets Humans de Catalunya, David Bondia, un dels organitzadors de les jornades i Rafel Ribó, Síndic de Greuges de Catalunya, a més de l'advocada Anaïs Franquesa i de la professora de dret públic internacional de l'Universitat de les Illes Balears Margalida Capellà.

Les jornades sobre Catalunya coincideixen amb el Consell de Drets Humans de l'ONU, que té lloc aquests dies també a Ginebra.

Aneu a la notícia per veure els vídeos amb les declaracions: https://www.elnacional.cat/ca/politica/familiars-presos-onu_249444_102.html