23 de maig del 2018

23.05.2018 - Breu resum: Imputats dos càrregs del PP per corrupció, just quan està per sortir la sentència del cas Gurtel (del PP també). Segueixen sense publicar el nomenament dels consellers al DOGC (tenen fins a 10 dies legalment, sembla). Debat dels "Presupuestos" avui dimecres amb grans promeses als bascos que han votat si.


CORRUPCIÓ: Avui la troca es continúa embolicant. En part perquè al PP li convé desviar l'atenció de la propera sentència del cas Gurtel diuen que sortirà publicada d'aquí dos dies, presumiblement desfavorable al seus afiliats.

Però... avui l'ex President del la Generalitat valenciana, el sr. Zaplana (PP), ha estat detingut. Igualment un Secretari d'Estat d'Economia (del PP) i 2on de bordo del ministre Montoro, per presumpta corrupció quan va ser alcalde de Jaén.


Jutge Llarena:  

Tal i com tristament era d'esperar, no ha donat permís al conseller Rull ni a Turull de sortir de la presó d'Estremera per venir a Barcelona a jurar el càrreg. Per "perill de fuga" i alguna altre cosa més. No és imperatiu que vinguin per pendre possessió. En aquests moments tenen els seus drets civils intactes - tot i ser a la presó preventiva, preventiva!-. Per tant el jutge Llarena diguem que fa una aplicació "original" de la llei.


NOTíCIES D'ALEMANIA
: Els jutges alemans es refermen per segon cop en no admetre el càrreg de "rebel·lió" (poca broma, son 30 anys de presó), pel President Puigdemont, és molt poc probable que tirin enrera. Tampoc han volgut ficar preventivament en Puigdemont a la presó, donc estimen que no es fugarà; és fora amb una fiança de 700.000€ si mal no recordo. Desestimat per defecte en el fons.


NOTíCIES DE BÉLGICA
: Desestimen la petició d'extradició dels tres consellers per defecte de forma. Sembla que el varen advertir però el jutge Llarena es va tornar a equivocar.
 

EL PNB ha decidir votar a favor del Presupuestos Generales del Estado, ho ha comunicat cap a les 17h.

Demà seguirem. Això no s'acaba aquí.


Resum basat en aquestes notícies:


>> El tribunal alemany rebutja una nova petició de la fiscalia d'ingressar Puigdemont a presó
El tribunal de Schleswig-Holstein, al nord d'Alemanya, ha rebutjat la petició de la fiscalia alemanya de reingressar Carles Puigdemont a la presó per risc de fuga i ha decidit mantenir-li les condicions de llibertat actuals. Els jutges encara han de decidir, però, sobre l'extradició a Espanya per rebel·lió, reclamada per Pablo Llarena del Suprem.
Aquesta decisió arriba després que la fiscalia ha tornat a demanar l'extradició i el reingrés de Puigdemont a la presó arran de les noves dades enviades per la justícia espanyola. En un comunicat, el tribunal ha fet públic que la fiscalia alemanya ha demanat una nova execució de l'euroordre, que el tribunal haurà d'estudiar.(...) (Llegir.ho tot clicant el link)


>>  Boye sobre Llarena: "S'ha anat marcant gols en pròpia porta des del començament"
(23.05.2018) La defensa de Puigdemont confia que la justícia alemanya també rebutjarà el càrrec de malversació...Boye ha explicat els dubtes que els jutges alemanys tenen sobre la malversació(...)  L'advocat calcula que, a la segona meitat del mes juny, la justícia alemanya farà pública la seva resolució definitiva sobre l'euroordre d'extradició a Espanya de Puigdemont.



>> Rajoy no publica el decret de nomenament dels consellers al DOGC i manté el bloqueig



>>  Juan Cotino i la dona de Zaplana, imputats en l'operació Erial
L'expresident de les Corts haurà de prestar declaració el proper dijous a les 11 hores.
La jutgessa que ha ordenat la detenció de l'expresident de la Generalitat Eduardo Zaplana citarà en qualitat d'investigats –abans imputats– l'expresident de les Corts Juan Cotino i la dona de Zaplana, Rosa Barceló...
El germà de Cotino i el seu nebot, Vicente Cotino, han sigut detinguts en l'operació desenvolupada aquest dimarts per la Unitat Central Operativa (UCO) de la Guàrdia Civil per ordre del jutjat d'instrucció número 8 de València. Juan Cotino va ser director general de la policia en l'etapa de José María Aznar i posteriorment vicepresident de la Generalitat i president de les Corts Valencianes. ...com Francisco Camps, pels contractes de la fundació que va organitzar la visita del papa Benet XVI a València en 2006.  ... l'operació Erial... s'han realitzat 22 escorcolls. Els agents investiguen un presumpte cobrament de comissions per adjudicacions, que s'haurien ocultat en paradisos fiscals i que haurien estat retornades al país recentment. (Llegir.ho tot clicant el link)