28 de maig del 2018

La Comissió Europea esmena la plana a Espanya sobre l'ús de l'euroordreEl Nacional - Foto: ACN
Barcelona. Dilluns, 28 de maig de 2018

Nou toc d'atenció de la Comissió Europea a Espanya sobre l'ús de les euroordres. La comissària europea de Justícia, Vera Jourová, ha assegurat aquest dilluns que “confia” que els estats membres de la Unió Europea utilitzin l’euroordre de forma “adequada, legal i transparent”. "És el que esperem de tots els actors d'aquest cas concret", ha afegit preguntada per les ordres de detenció europees emeses per la justícia espanyola contra polítics independentistes que són a l'exili.

En el marc de la presentació d’un informe que aborda les percepcions ciutadanes sobre la independència judicial als 28 estats membres —que deixa Espanya en la sisena posició per la cua—, Jourová ha remarcat que el que la Comissió Europea “vol” que passi als estats, “inclosa Espanya”, és que hi hagi “independència judicial, imparcial i lliure d’interferència política”.

Davant la pregunta d’un periodista, que li ha demanat com pot explicar als ciutadans espanyols que un polític acusat d’un crim “greu” pugui buscar “refugi o exili” en un altre estat membre, l’eurocomissària txeca ha matisat que “això han d’explicar-ho els polítics de l’Estat”.

Amb tot, també ha dit que “hi ha un fort interès que hi hagi confiança suficient perquè les decisions d’un tribunal puguin ser reconegudes en un altre”. “Esperem que el govern espanyol i la justícia espanyola superin les situacions difícils de manera que la Comissió Europea i altres puguin confiar-hi”, ha sentenciat.