15 de març del 2021

Torra retreu a Aragonès que el va trobar a faltar al seu costat durant l’epidèmia: l’ex-president recorda a ‘FAQS’ la solitud que va sentir (vídeo)


captura de pantalla
 
 
Recupereu les declaracions més importants del president Torra al 'Preguntes Freqüents', a TV3
 
 Cliqueu per veure el vídeo:
 
 “Treu-me els punyals que porto a l’esquena”, li deia el president Quim Torra a la seva dona durant les primeres setmanes després de l’esclat de la pandèmia de coronavirus. En una entrevista a Preguntes Freqüents, a TV3, arran de la publicació del seu dietari sobre la gestió de la crisi sanitària, Torra ha explicat que s’ha sentit decebut perquè JxCat i ERC no fossin capaços de trobar un camí conjunt que evités la batalla cada cinc minuts. “No li desitjo al nou govern que passi per allò que jo vaig passar en el meu”, va dir. L’ex-president també va ser crític amb el seu vice-president, Pere Aragonès, de qui diu que li hauria agradat una actitud més activa i que el va trobar a faltar al seu costat en la gestió de la crisi sanitària. “La relació és correcta”, deia, però “aquests mesos no m’ha trucat”.
  
Torra també és molt dur amb el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, a qui acusa d’actuar com un autòmat, un home tan sols amb l’ambició de sobreviure, i de no respondre-li els missatges quan li demanava un confinament total. “Vaig intentar que els sindicats i les patronals acordessin un tancament, que ho podríem haver fet, i no van voler”, lamentava. I els retrets a Sánchez es poden fer extensius al ministre de Sanitat, l’ara cap de llista del PSC, Salvador Illa. Torra diu que va patir molt pensant que enviava a lluitar metges i infermeres contra una epidèmia que no coneixien, sense les mínimes mesures de protecció, després que ens haguessin confiscat les competències. “Això ho considero una de les més grans aberracions, i té un nom i un culpable, que es diu Salvador Illa.” A més, Torra recorda que la Generalitat va acabar proporcionant el 90% dels materials.
  
L’ex-president de la Generalitat va relatar a l’entrevista la solitud que va sentir aquells dies, confinat a la Casa dels Canonges perquè tenia la malaltia, i va explicar que s’ho va passar molt malament psicològicament. “Aquí vaig plorar molt. Em vaig trencar amb un parell de trucades de bons amics. Veia que estàvem en un túnel absolutament fosc i que s’estava morint molta gent.” Però va explicar també que la sensació d’abandonament va ser extrapolable a l’àmbit purament polític. En aquest sentit, va retreure a l’ex-president del parlament, Roger Torrent, que li retirés l’acta de diputat, cosa que considera una línia vermella que un president del parlament no pot traspassar, i demana que el nou govern es dediqui a confrontar l’estat espanyol. “No vaig entendre mai que no assumíssim aquest risc”, va dir.