15 de maig del 2021

Un centenar de personalitats internacionals constaten “la victòria irrefutable independentista” el 14-F i denuncien la repressió 
 
L'ANC impulsa un manifest de suport al dret d'autodeterminació i al mandat del Primer d'Octubre

 

 

Més d’un centenar de personalitats i organitzacions internacionals han donat suport a un manifest impulsat per l’ANC que constata “la victòria irrefutable” de l’independentisme en les eleccions del 14 de febrer, i asseguren que “ratifica la voluntat del poble català d’esdevenir un estat independent”. Reclamen que es resolgui el conflicte polític sobre la base del respecte als drets fonamentals, l’alliberament immediat dels presos i la fi de la repressió i dels processos judicials contra tots els activistes i representants polítics i socials.
“Les autoritats de l’estat han de demanar perdó públicament a les víctimes de la repressió arbitrària, incloent-hi els exiliats. Totes aquestes víctimes han de ser indemnitzades”, apunten. També exigeixen el respecte i el reconeixement al dret d’autodeterminació, exercit el Primer d’Octubre.

Els signants diuen que observen “amb preocupació l’arbitrarietat de les actuacions de les autoritats espanyoles” i expressen el seu suport “a l’aspiració de llibertat” dels catalans. “Una reivindicació davant la qual la comunitat internacional no pot continuar impassible i mirant cap a una altra banda”, afegeixen.
 
El text també denuncia “la duresa de la repressió” viscuda el primer d’octubre de 2017 i el posterior empresonament i exili dels dirigents independentistes catalans. A banda, se subratlla que el judici al Suprem dels acusats del procés “va estar farcit de greus irregularitats democràtiques”. També apunta que diverses organitzacions, com Amnistia Internacional, han denunciat la situació i han alertat sobre les característiques del procés judicial. Afegeix que la comissionada de Drets Humans del Consell d’Europa, estats membres de les Nacions Unides en el marc de l’Examen Periòdic Universal i organitzacions com Amnistia Internacional, l’Organització Mundial contra la Tortura  l’Organització Mundial de Juristes, entre més, han condemnat la “violació de drets fonamentals”.
 
“La criminalització de la voluntat política del poble de Catalunya per part de l’estat espanyol, que no s’atura, ha comportat la persecució judicial de prop de 3.300 persones; una operació repressiva contra tot un poble que implica una violació de drets fonamentals com ara el dret de la llibertat d’expressió, la llibertat d’associació i la llibertat de reunió i de representació política”, expressa el text.
 
 Al manifest, impulsat per l’ANC, hi donen suport 116 personalitats de més de vint països. Hi ha figures reconegudes com el premi Nobel de la Pau Adolfo Pérez Esquível (Argentina), l’ex-president d’Honduras Manuel Zelaya, la presidenta del Sinn Féin, Mary Lou McDonald (Irlanda), l’ex-dirigent del Bloco d’Esquerda i historiador Fernando Rosas (Portugal), el diputat del Parlament del Regne Unit i president del grup de suport parlamentari a Catalunya Hywel Williams (Gal·les), i l’ex-vice-president del Parlament Europeu, José Pacheco-Pereira (Portugal); a més de representants de la societat civil com les Mares de la Plaza de Mayo, la Xarxa Europea per la Igualtat de les Llengües (ELEN), el Consell Nacional del poble Székler i diverses associacions en suport del poble Rifeny, a més de diversos membres del Parlament Europeu i dels parlaments d’Escòcia i del Regne Unit, entre més.