22 de juny del 2021

El Consell d'Europa (11) exigeix a Espanya alliberar els presos i retirar les euroordres





L'informe elaborat per Boriss Cilevics insta l'Estat a reformar el delicte de sedició i diu que la sentència de l'1-O és "desproporcionada"

 
Bernat Surroca
Barcelona, Catalunya | 21 de juny de 2021
 
 Dur revés a Espanya. L'Assemblea Parlamentària del Consell d'Europa ha aprovat aquesta tarda l'informe que exigeix a l'estat espanyol l'alliberament dels presos polítics i la retirada de les euroordres contra els exiliats independentistes. El document, elaborat pel diputat socialista letó Boriss Cilevics després de més d'un any d'investigació, diu que l'1-O va ser "il·legal" però denuncia l'empresonament de líders polítics per actuacions pacífiques. També reclama a les autoritats espanyoles que "indultin o alliberin" els líders de l'1-O, deixin de perseguir Carles Puigdemont i la resta d'exiliats, així com les persones que van ajudar a fer el referèndum, i insta a reformar el delicte de sedició per evitar penes "desproporcionades"

El vicepresident del Govern, Jordi Puigneró, i la consellera d'Exteriors, Victòria Alsina, han celebrat la nova "victòria europea" per a l'independentisme, que representa una "nova derrota per al Tribunal Suprem i el Tribunal de Comptes". Puigneró ha dit que la decisió del Consell d'Europa és una "victòria política al cor d'Europa". "Europa ha dit a Pedro Sánchez que no hi va haver delicte i que mai hi hauria hagut d'haver condemnes", ha dit, i ha assegurat que l'informe deixa en "ridícul" els "mini-indults" de Sánchez. "El Consell d'Europa ha dit a Espanya que ha d'aplicar una amnistia: exigim l'alliberament dels presos i el retorn segur dels exiliats", ha remarcat Puigneró. Així mateix, ha reclamat l'amnistia i ha dit que Espanya, "en matèria de drets humans és la Turquia occidental". 
 
 L'Assemblea està formada per 324 membres de 47 països. L'informe s'ha votat per 70 vots a favor, 28 en contra i 12 abstencions. La majoria dels ponents, excepte els representants espanyols, han avalat l'informe, tot i que alguns han expressat dubtes amb el fet que es pugui comparar Espanya -que han qualificat diverses vegades de democràcia plena- amb Turquia. De tota manera, la majoria de representants han admès que la sentència contra els líders independentistes és "desproporcionada" i han demanat a Espanya corregir-ho. Alguns dels portaveus han celebrat la decisió de Pedro Sánchez de concedir els indults. Una decisió, han dit, que va en la "bona decisió". 

La representant catalana Laura Castel (ERC) ha defensat l'informe i ha recordat que el 80% de la societat catalana vol un referèndum. "El govern espanyol mai ha volgut negociar un referèndum", ha dit, i ha recorda que el president d'ERC, Oriol Junqueras, està condemnat a tretze anys de presó. Ha denunciat persecució política i espionatge des del Ministeri ide l'Interior, ha denunciat també la repressió econòmica del Tribunal de Comptes.
 
 
L'informe ja va inquietar Espanya quan es va aprovar al Comitè d'Afers Legals del Consell d'Europa. Això va ser el 3 de juny i des d'aleshores els pronunciaments contra la feina de Boriss Cilevics, així com les pressions per mirar de rebaixar el to del document, no s'han aturat. Fins a última hora el PSOE i PP ha intentat incloure una esmena per retirar la petició d'alliberar els presos independentistes i limitar-ho a l'indult, i "considerar" la retirada de les euroordres. Les esmenes espanyoles han estat rebutjades per àmplia majoria. 

Cop a Espanya, precedent a Estrasburg

L'aprovació suposa un dur revés a Espanya que arriba just abans que el govern espanyol aprovi l'indult als presos polítics. Tot plegat neix d'un informe elaborat per Boriss Cilevics el febrer de 2020, just abans de la pandèmia. Va reunir-se amb els presos durant més de tres hores i amb el Govern. També va tenir trobades amb el govern espanyol i la Fiscalia. Ja en aquell moment va veure que la situació dels líders independentistes no era normal i així ho constata en el seu informe. Considera que les penes són "desproporcionades". 

El document aprovat pel Consell d'Europa és important també perquè pot ser un precedent de cara al Tribunal Europeu de Drets Humans (TEDH). Els presos polítics ja hi han començat a portar des de fa setmanes els recursos contra la sentència del procés. L'independentisme confia en una condemna a Espanya pels drets vulnerats durant tot el procediment. El veredicte d'Estraburg trigarà temps i arribarà amb els presos polítics ja en llibertat, però la sentència pot ser un cop important a la justícia espanyola.
 
 
 
 
 L'opinió de qui hi enten molt:
 
"La revolcada ha estat important però no suficient; no s'ha aconseguit que incorporesin l'Amnistia per tots els afectats per la operació Catalunya i del dret d'autodeterminació ni s'en parla. A part de que Espanya és pasarà pel forro la resolució i als medis afins ni s'en parlarà, els eurodiputats no podràn entrar lliures a Catalunya. Una victòria limitada, com els indults, haurem d'esperar els tribunals de Luxemburg i després als d'Estrasburg per aconseguir alguna cosa més rotunda. Falta temps per recórrer aquest camí i ara s'ha de veure quina és la resposta del parlament català, fins ara sembla que no estan col·laborant amb la coreografia de Don Pedro, esperem que no s'arronsin"
 Josep Maria
 
Més d'aquesta notícia publicada a d'altres medis: 
 
 
 
Per a saber-ne més sobre el funcionament del Consell d'Europa:


El mateix dia de l'Assemblea Parlamentària del Consell d'Europa, el President del Gobierno de Espanya va venir a Barcelona a anunciar els indults parcials als 9 polítics empresonats; ho va anunciar a un acte al Liceu. Quins són els que hi varen anar??:
 

-------------
 Flotava en l'ambient aquesta dada del  23.07.2020 :
 
"La Eurocámara pide congelar fondos a Gobiernos que violen el Estado de derecho"





---