28 d’octubre del 2021

El TJUE imposa una multa diària d’un milió d’euros a Polònia per vulneració de la independència judicial

 

La sanció es retirarà quan el govern polonès elimini la cambra disciplinària que permet d'expedientar els jutges del Tribunal Suprem
 
 
El Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE) ha imposat una multa diària d’un milió d’euros al govern polonès mentre continuï vulnerant les ordres de la justícia europea sobre la independència del seu Tribunal Suprem
 
L’executiu de Mateusz Morawiecki haurà de pagar els diners directament a la Comissió Europea, que fou qui va denunciar la vulneració de l’estat de dret.
 
 
 La sanció es retirarà quan el govern polonès compleixi les mesures cautelars del TJUE mateix contra l’anomenada cambra disciplinària, que permet a l’executiu d’expedientar els jutges del Tribunal Suprem segons el contingut de les sentències que emetin.
 

Ara fa unes setmanes, el Tribunal Constitucional polonès va considerar que les mesures cautelars del TJUE eren inconstitucionals, fet que va aprofundir encara més la crisi entre Brussel·les i Va. Per una altra banda, el TJUE considera la sanció necessària per a evitar un dany greu i irreparable de l’ordre legal de la UE i, en conseqüència, dels drets dels ciutadans que confereix el dret de la Unió.

 

El govern polonès ha reiterat unes quantes vegades aquestes darreres setmanes que suspendria la cambra, però encara no ha fet el pas.

 
 Notícia relacionada:
 
 
 _