27 d’octubre del 2021

Josep Costa: “Si no tenim por de la repressió, qui pren mal és l’Estat” ENTREVISTA a l'exvicepresident del Parlament, detingut per ordre del TSJC

 
 
 

 
 
 
   
Barcelona - Quico Sallés  -
Josep Costa (Eivissa, 1976). Professor de teoria política a la UPF, lletrat de l’Ajuntament de Santa Coloma de Gramenet, exvicepresident del Parlament de Catalunya i, ara, represaliat per desobediència. Independentista desacomplexat i un dels cervells de l’estratègia jurídica internacional de Procés, ha estat detingut aquest matí quan sortia del seu aparcament, al seu domicili de Sant Adrià del Besós. Els Mossos d’Esquadra l’han arrestat per ordre de la magistrada instructora d’unes diligències per desobediència obertes contra la Mesa del Parlament que presidia Roger Torrent, de la qual formava part. Va ser citat, i va argumentar en un vídeo el per què rebutjava complir amb l’ordenament. Aquest dimecres l’han detingut a les onze del matí i l’han fet esperar fins a 2/4 de 3 del migdia per declarar. Quan ho ha fet, s’ha negat a comparèixer des del banc dels acusats i ha exigit fer-ho des de l’estrada de lletrat. Es volia defensar. Volia ensenyar les dents, deixar clar que ell és dels independentistes que estan per la confrontació. Una tesi que explica al seu llibre Eixamplant l’esquerda (Comanegra, 2020).
 
 

Utilitzant el seu argot, podem dir que aquest dimecres, amb la seva detenció, s’ha eixamplant l’esquerda?

Efectivament. Nosaltres sempre dèiem que quan nosaltres no tenim por l’Estat no té poder. De fet, si nosaltres no tenim por de l’afectació de la repressió qui pren mal exercint-la són les institucions de l’Estat perquè han de saltar-se les seves pròpies lleis i han de prendre acords i decisions que vulneren drets fonamentals. Si no tenim por de la repressió, quin pren mal és l’Estat. 

 

El tràmit que s’ha fet és una mena d’avís a navegants, un senyal? 

Hi ha tres elements. El dia 15 de setembre, la instructora ja va preguntar si havia d’adoptar alguna mesura en contra meu, ningú ho va fer. L’endemà va ser Vox qui va presentar un escrit demanant que se’m detingués. La magistrada, per no quedar com el braç executor de l’extrema dreta va demanar el parer de la fiscalia. El ministeri públic només va suggerir que se’m tornés a citar. I aquell dia va decidir no resoldre la petició de Vox. Curiosament ho ha fet en data de 25 d’octubre, només ella pot explicar per què ha necessitat un mes i mig per decidir el que podia haver decidit el 16 de setembre si ja tenia els elements per decidir. Jo ahir vaig fer dos viatges, amb dos avions, i no vaig ser detingut. Per tant, entenc que l’ordre s’ha dictat avui, coincidint amb el 27 d’octubre que té el simbolisme que té.
 
 
Vostè hi veu una coincidència buscada? 
El que segur que no és una coincidència és que la magistrada accepti ser el braç executor de la persecució de d’adversaris polítics que lidera Vox. Per tant, la magistrada es presta a ser un instrument de Vox d’extrema dreta per perseguir adversaris per les seves idees polítiques i fer-ho un dia com avui, és clar. Han tingut dies per ordenar aquesta mesura…. si no volien tenir aquesta coincidència, i si creia que era necessària aquesta mesura… que s’ha vist que no ho era. 
 
 
Vostè no té por, veig
No. Conec els tràmits, els protocols, les pautes i estic molt tranquil. M’he proposat que no alteraria la meva rutina i la meva vida, per aquest afer. D’alguna manera han patit més els que ha vingut a detenir-me o els del meu entorn, a mi  tant si em detenien o no, no m’afectava per a res i no he deixat que em condicionés. Des del moment que no em deixo condicionar la repressió no és efectiva i és contraproduent pels fins que persegueix
 
 
Si vostè pogués enviar un missatge al poder de l’Estat, quin seria?
Els recordaria que la repressió i la força a la llarga no han aconseguit derrotar un moviment polític amb la força del nostre. I quan la repressió no serveix per derrotar-nos, serveix per derrotar-los a ells i els esquerda.
 
 
Això podria ser un missatge ambivalent, també pels independentistes, tot i que veig que vostè està per la confrontació.
Sí, i és evident. És una confrontació en què la legalitat i els drets fonamentals estan del nostre costat, per tant, qualsevol confrontació que a nosaltres ens situï en els drets humans i la legalitat internacional i europea és una confrontació guanyadora i l’hauríem de practicar més. S’ha demostrat que altres estratègies no afebleixen l’Estat o no provoquen que l’Estat sigui derrotat internacionalment com si que ho fan aquestes estratègies de confrontació.
 
 
 ......
 

Josep Costa recusa la magistrada Alegret i es nega a declarar al TSJC

 

Gemma Liñán - El Nacional
Foto: Carlos Baglietto | Vídeo: Marc Ortín
Barcelona. Dimecres, 27 d'octubre de 2021.

 L'ex vicepresident primer del Parlament Josep Costa s'ha negat a declarar davant la magistrada Maria Eugènia Alegret. S'ha acollit al seu dret a no declarar i la jutgessa l'ha deixat en llibertat després de fer-lo detenir pels Mossos d'Esquadra, que aquest matí han hagut de practicar una detenció tècnica per garantir la continuïtat del procés d'instrucció.
 
 Costa ha estat 10 minuts dins la sala de vistes. La compareixença ha començat puntual a dos quarts de tres i ha acabat 10 minuts després. Josep Costa ha sortit per la porta principal del Palau de Justícia un cop ha acabat. L'ex-vicepresident ha comparegut sense els seus advocats i ha exercit l'autodefensa, tot i que Gonzalo Boye ha intentat demanar la seva posada en llibertat i comparèixer un altre dia davant l'absència dels lletrats. (...)  Però Costa l'ha rebutjat. També han comparegut per assistir-lo els advocats Josep Rius i Míriam Martín, però l'ex-vicepresident primer del Parlament s'ha volgut autodefensar.
 
Durant la compareixença ha manifestat a la magistrada que havia estat objecte d'una detenció il·legal, s'ha acollit al seu dret a no declarar a preguntes de la jutgessa Maria Eugènia Alegret i l'ha recusada per haver-lo detingut i perquè no s'ha acceptat l'aveas corpus. "El que faré serà formalitzar la querella criminal  per detenció il·legal contra la magistrada que ha ordenat la meva detenció", ha dit Costa que ha qualificat d'innecessària, desproporcionada i sense cap tipus de base legal".
 
Costa argumenta que no hi ha cap causa legal per ordenar la detenció d'una persona que està en residència coneguda i que està en disposició de conèixer la causa. "Això no té cap justificació ni proporció", ha dit. "He exercit el meu dret fonamental a no declarar davant un tribunal que no reconec", ha conclòs Costa en la compareixença davant els mitjans quan ha sortit del TSJC.
 
 
 Perquè han detingut a Costa?
Els Mossos han detingut aquest matí Josep Costa quan sortia de casa per anar a donar classe a la Universitat. Ho han fet a requeriment de la magistrada Maria Eugènia Alegret després que Costa es negués a anar a declarar el 15 de setembre passatL'exvicepresident va intentar que el TC suspengués la causa per poder traslladar-la al Tribunal Europeu dels Drets Humans. Però el Constitucional no va resoldre les mesures cautelars i, per tant, la maquinària judicial contra part de la Mesa del Parlament de Roger Torrent, per permetre dos debats parlamentaris de resolucions sobre la monarquia i l'autodeterminació el novembre del 2019 tot i els advertiments dels lletrats de la cambra perquè podien vulnerar la prohibició del Tribunal Constitucional, continuava en marxa. 

La magistrada Maria Eugènia Alegret ha ordenat els Mossos que vagi a buscar Costa per fer-lo declarar aquest dimecres al migdia. I per això la policia catalana l'ha detingut. Una detenció tècnica que s'acostuma a fer quan l'investigat no es presenta a la primera citació.
 
El 20 de setembre Vox va presentar al TSJC la petició de detenció de l'ex vicepresident primer de la Mesa del Parlament de Catalunya, Josep Costa, per no presentar-se a declarar. El 15 de setembre quan Costa no va comparèixer, la jutgessa que porta el cas, Maria Eugènia Alegret, va preguntar a les parts si demanaven alguna mesura cautelar, però ningú va dir res. Tampoc Vox, que actua d'acusació popular. Però 24 hores més tard, el partit de la ultradreta va presentar una petició de detenció per la "intencionada incompareixença" de Costa. Alegret va tenir la petició sobre la taula sense resoldre. Fa quinze dies El TSJC va desestimar tornar a citar l'ex vicepresident primer del Parlament Josep Costa, investigat per desobeir el TC en permetre debatre al ple sobre monarquia i autodeterminació. Costa havia estat cridat a mitjans de setembre i va decidir que no compareixia per no "establir una taula de diàleg amb jutges i fiscals repressors".
 
https://bit.ly/3EltgJb    El Nacional
 

 

 ___
___